Alergici sa môžu konečne zhlboka nadýchnuť. Peľová sezóna agresívnych rastlín je za nami


Foto: Alergici sa môžu konečne zhlboka nadýchnuť. Peľová sezóna agresívnych rastlín je za nami Foto: ilustračné - www.bsk.sk

V uplynulom týždni na území Slovenska dominoval v ovzduší peľ silných alergénov, ako je ambrózia a palina. Spolu s nimi sa objavil aj peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy.

„Peľová sezóna paliny prešla svojím vrcholom a jej peľ v ovzduší dosiahol alergiologicky významné denné koncentrácie už len na strednom Slovensku,“ uviedla Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici

Najvyššie denné koncentrácie peľu ambrózie zachytili v Banskej Bystrici, v Bratislave, v Nitre, v Košiciach a v Žiline. Peľ paliny dosiahol najvyššie hladiny v Banskej Bystrici a v Nitre.


Prognóza na nasledujúce dni

Končí peľová sezóna paliny a peľová sezóna inváznej ambrózie prešla svojím prvým vrcholom na celom území Slovenska. Peľ tráv sa bude vyskytovať v ovzduší v nízkych denných koncentráciách až do jesene. 

Peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy dosiahne v ovzduší pomerne vysoké denné koncentrácie na väčšine územia Slovenska. Denné hladiny peľu ambrózie sa budú udržiavať v alergiologicky významných denných koncentráciách na celom území Slovenska.

Teplo a zrážková činnosť ovplyvňujú nárast denných koncentrácií spór húb (plesní)  v ovzduší. „Ochladenie a silné búrky spôsobia regionálne poklesy denných koncentrácií peľu v ovzduší,“ dodáva RÚVZ. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu