Pre viaceré okresy v Žilinskom kraji platia výstrahy pred prudkým lejakom a prívalovými povodňami


Foto: Pre viaceré okresy v Žilinskom kraji platia výstrahy pred prudkým lejakom a prívalovými povodňami Foto: Ľubica Kramarová

Podľa meteorológov hrozí dnes 26. augusta v niektorých okresoch Žilinského kraja prívalová povodeň a očakávajú sa silné búrky s prudkými lejakmi. Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach sa predpokladá prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity. Je pritom predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov.

Hydrologická výstraha prvého stupňa trvá od 12:15 hod. až do odvolania. Zároveň sa očakáva v okresoch Žilina, Bytča, Kysucké Nové Mesto a Čadca výskyt silných búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 30 - 50 mm za pol hodinu, s nárazmi vetra 20 - 30 metrov za sekundu (70 - 110 km/h) a s krúpami.

Výskyt sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý, ich intenzita je nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia materiálnych škôd je vysoká. Predstavujú veľké nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, môžu byť obmedzené až znemožnené ľudské aktivity a pohyb osôb.


„Je potrebné venovať zvýšenú pozornosť informáciám o meteorologickej situácii, sprievodných javoch a sledovať pokyny krízových zložiek. Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný výrazný vzostup vodných hladín a rozvodnenie malých tokov a suchých korýt. Môže dôjsť k povodňovým úkazom mimo tokov (stekanie vody zo svahov, zosuv svahov, bahnotok s kamením, zatopenie pivníc a suterénov, podchodov, podjazdov, podmytie cestnej komunikácie a pod.),“ spresňujú meteorológovia.

Silný vietor môže spôsobiť škody na vegetácii, lesoch, na budovách, elektrickom vedení a ďalších objektoch. Lietajúce trosky a nezabezpečené predmety predstavujú riziko pre ľudské zdravie. Popadané stromy dokážu ľahko paralyzovať dopravu a krúpy môžu poškodiť nielen vegetáciu ale aj strechy, skleníky či automobily.

Výstraha druhého stupňa platí od 12:25 hod. do 14:00 hod. v okresoch Žilina, Bytča, Kysucké Nové Mesto a Čadca.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu