Vyrastie na Orave veterná elektráreň? Investor do nej plánuje vraziť milióny eur


Foto: Vyrastie na Orave veterná elektráreň? Investor do nej plánuje vraziť milióny eur Foto: ilustračné

Jedným zo spôsobov, ako môžeme šetriť životné prostredie, je výroba elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov. Medzi ne patrí napríklad aj veterná energia. Elektrárne, ktoré túto energiu využívajú, majú najväčší potenciál najmä v prímorských a hornatých oblastiach.

Jedna taká zrejme pribudne aj na Orave. Vyplýva to z návrhu projektu, ktorý momentálne posudzuje Ministerstvo životného prostredia. Do veterného parku v Tvrdošíne chce investovať spoločnosť WIND ENERGIE z Banskej Bystrice.

Navrhuje pritom dva varianty, ktorymi by mohla byť nová elektráreň zrealizovaná. Odlišné su predovšetkým v počte veterných turbín, ich umiestnením a výsledným energetickým ziskom.


Prvý variant ráta so šiestimi turbínami s celkovým výkonom 33 MW. Investora by to stálo 45 miliónov eur. Druhý variant spočíva v realizácií veterného parku so štyrmi turbínami s celkovým výkonom 22 MW. Tu predstavujú náklady sumu 30 miliónov eur.

Výstavba by mala ovplyvniť predovšetkým mesto Tvrdošín a obce Štefanov nad Oravou a Nižná. Tie ešte budú môcť k projektu vyjadriť pripomienky.

Realizácia veterných elektrární však ešte nie je potvrdená. Najprv ju musí schváliť rezort životného prostredia a následne musí Spoločný stavebný úrad Tvrdošín vydať stavebné povolenie.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu