FOTO: Oslavy úrody sú tu! Dožinkový program pripravili v martinskom skanzene a na Vychylovke


FOTO: Oslavy úrody sú tu! Dožinkový program pripravili v martinskom skanzene a na Vychylovke
Galéria: 6 fotiek
Foto: Facebook/Múzeum slovenskej dediny

Dožinkový víkend je tu. Osláv tohtoročnej úrody sa budete môcť zúčastniť v nedeľu 20. augusta v Múzeu slovenskej dediny v Martine. Od 10:00 hod. je pripravený program, ktorý návštevníkom pripomenie zvyky typické pre dedinskú žatvu.

V Martine uvidíte folklórnu skupinu Lubená z Poluvsia, ktorá priblíži dožinkovú veselicu. Do dožinkového sprievodu sa zapojí aj folklórny súbor Turiec z Martina, ten zúčastnených naučí špecifický sečkársky tanec. Okrem tancovania si budete môcť vyskúšať aj mletie obilia.

Súčasťou podujatia je aj letný cyklus aktivít Uč sa v múzeu! Na nedeľnú prednášku príde odborníčka na pomológiu Ing. Eva Šidová, PhD. a bývalý profesionálny ovocinár Miloš Polcer. Tí verejnosti priblížia detaily o zbere úrody, ale aj to, ako správne pripraviť polia či sady na zimné obdobie. 


Dožinkovú slávnosť pripravuje aj Kysucké múzeum, a to na nedeľu 27. augusta. Na Vychylovke si návštevníci môžu prezrieť výstavu Na cestách fotografa Timoteja Talapku ale aj tohtoročnú kysuckú úrodu ovocia a zeleniny.



Zdroj: kysuckemuzem.sk

Folklórny súbor Kýčera z Ochodnice počas scénického pásma Mlátenie obilia priblíži dožinkové zvyky a tradície. Rovnako ako v Martine aj tu bude súčasťou programu svätá omša i dožinkový sprievod. Taktiež po celý deň budete môcť ochutnať tradičné pokrmy pripravované na dobových peciach.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu