V Čadci spájajú moderné umenie s kultúrnym dedičstvom. Reklamné panely nahradili maľbou drotára


Foto: V Čadci spájajú moderné umenie s kultúrnym dedičstvom. Reklamné panely nahradili maľbou drotára Foto: Facebook/Lekáreň Fontána

Mesto Čadca má dlhodobo povesť mesta so zvýšeným výskytom vizuálneho smogu. Netýka sa to však len bilboardov, ale aj rôznych plagátov či reklamných panelov na budovách.

V priebehu leta už samospráva pristúpila k odstráneniu nelegálnych reklamných stavieb pri štadióne. Najnovšie sa k nej pridali aj súkromní vlastníci budovy lekárne, ktorá sa nachádza priamo v centre mesta pri známej fontáne.

Stenu plnú reklamných panelov v týchto dňoch vymenili za veľkoplošnú maľbu drotára. Predlohou bola fotografia drotára Jána T. z roku 1920. Dielo tak má okrem svojej estetickej funkcie niesť odkaz starý viac ako sto rokov. 

Prečo práve drotára?

Fotografia drotára, ktorá slúžila ako predloha maľby. Zdroj: Facebook/Lekáreň Fontána


Drotárstvo je od roku 2019 zapísané v zozname nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO na Slovensku a ako jediné má vzťah ku Kysuciam,“ uvádzajú majitelia budovy na sociálnej sieti.  

Toto vandrovné remeslo je zamerané na podomové opravovanie kuchynského riadu, výrobu a predaj rôznych výrobkov z drôtu a neskôr i plechu ukazuje na ekonomickú chudobu, ale i estetické a umelecké bohatstvo Kysučanov.

Na vzniku diela sa podieľali traja umelci z platformy Rivus. Ide o skupinu umelcov, ktorých spája predovšetkým záľuba k tvorbe výtvarného umenia. Podľa zadania klienta vypracujú grafiku, grafickú vizualizáciu a následne pristúpia aj k realizácii.

„Je jasné, že každému táto voľba neulahodí. Možno to bude dobrá téma na rozhovor medzi známymi pri káve či pohári vína. Ale zmena je to nesporne k lepšiemu, či?“ dodali majitelia budovy.

Zahlasovať v ankete pod článkom môžete aj vy. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu