Štefánikova ulica je podľa mesta bezpečnejšia, prepadliny neopravia kvôli výmene parovodu v budúcnosti


Foto: Štefánikova ulica je podľa mesta bezpečnejšia, prepadliny neopravia kvôli výmene parovodu v budúcnosti

Ulica M. R. Štefánika v centre Žiliny prešla výraznými zmenami. Po rekonštrukcii sa zmenilo priestorové usporiadanie a každý účastník cestnej premávky dostal svoj vyhradený priestor. Autá odteraz jazdia po jednej ceste spolu s cyklistami, ktorí majú navyše možnosť ísť aj v protismere. Podľa mesta sú hlavnými benefitmi upokojenie dopravy a zvýšenie bezpečnosti.

Frekventovaná ulica má aj nový spôsob parkovania. To sa zmenilo zo šikmého po jednej strane na pozdĺžne po obidvoch stranách. Hovorkyňa mesta Zuzana Holienčíková spresnila, že po rekonštrukcii sa šírka komunikácie uvoľnila a vznikol nový typ ulice so zmiešaným parkovaním. Tento režim má umožniť dlhodobo aj krátkodobo parkujúcim vodičom využívať parkovacie plochy počas celého dňa. 

„Súčasťou rekonštrukcie ulice sú ostrovčeky, ktoré zvyšujú bezpečnosť chodcov pri prechádzaní cez cestu. Ostrovčeky v praxi pomáhajú upokojovať dopravu, keďže pri zúženom priestore sú vodiči motivovaní znížiť rýchlosť. V súčasnosti sú takéto riešenia dopravy v zahraničí štandardom,“ uviedla Holienčíková.

Nový úsek cyklotrasy v smere na Vodné dielo

Štefánikova ulica dostala priestor pre cyklopruh, vďaka čomu sa vybudovalo cyklistické prepojenie centra mesta v smere na Vodné dielo Žilina. Úsek tejto cyklotrasy plynulo nadväzuje na existujúcu časť od nadjazdu ponad Košickú ulicu. Náklady na jej vybudovanie spolu s celkovou úpravou ulice boli vo výške 545 861 eur.


„Štefánikova ulica je jeden z prvých projektov mesta, ktorý spĺňa kompletne všetky atribúty modernej ulice, keďže po novom má každý účastník dopravy svoje jasné a bezpečné miesto, či sú to autá, cyklisti alebo chodci. Nové riešenie ulice bolo nevyhnutným krokom k upokojeniu dopravy a k zvýšeniu bezpečnosti,“ poznamenal primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Prepadnutá cesta a vytŕčajúce kanalizačné poklopy

Mesto Žilina plánuje v ďalšej etape vymeniť povrch asfaltových chodníkov. Tie by po novom mali dostať zámkovú dlažbu, ktorá má vodopriepustný charakter. V budúcnosti sa počíta aj s výmenou asfaltového povrchu samotnej cesty, nateraz sa však vodiči musia uspokojiť s prepadlinami, hrboľmi a vytŕčajúcimi kanalizačnými poklopmi.

Rekonštrukcia vozovky bude zrealizovaná až po plánovanej výmene parovodu. Kvôli nej totiž niektoré úseky ulice budú musieť rozkopať. Samospráva zatiaľ neinformovala ani o približnom termíne tejto výmeny, motoristi využívajúci frekventovanú ulicu, sa tak pravdepodobne v blízkej dobe opráv nedočkajú.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu