V žilinskej nemocnici predlžovali končatiny už pred 25 rokmi. Pacient sa neskôr oženil so sestričkou


Foto: V žilinskej nemocnici predlžovali končatiny už pred 25 rokmi. Pacient sa neskôr oženil so sestričkou Foto: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Pred krátkou dobou navštívila žilinskú nemocnicu tínedžerka Dominika, ktorá prestala rásť v 13-tich rokoch. Tím lekárov jej počas jedinečnej operácie vložil do tela špeciálne magnetom distrahovateľné tyče z titánu, ktoré jej pomôžu predĺžiť stehenné kosti o osem centimetrov.


Na oddelení pediatrickej ortopédie Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline pomáhajú pacientom rásť už 25 rokov. Staršie metódy v podobe vonkajších fixátorov však prinášali viaceré komplikácie. Zložité hojenie a časté hnisanie spôsobovalo ľuďom, ktorí túžili po bežnej výške, značný diskomfort.

Prvému pacientovi tímu primára Juraja Popluhára sa napriek nepríjemnostiam podarilo narásť do výšky. Jeho príbeh však priniesol aj nečakané pokračovanie. „Liečba bola nielenže úspešná, ale pán sa neskôr dokonca oženil s našou sestričkou, s ktorou sa zoznámil práve na oddelení pediatrickej ortopédie. Proste úspech dva v jednom,“ uviedla nemocnica.


S rovnakou diagnózou - genetickou poruchou vývoja kostí, sa na pediatrickú ortopédiu obrátila 17-ročná Dominika. Dievčine dokážu v nemocnici vďaka pokroku pomôcť omnoho efektívnejšie a bez zbytočnej bolesti. Dominika by sa mala do bežného života zaradiť oveľa skôr, ako vyššie spomínaný pacient.

„Oddelenie pediatrickej ortopédie vyhľadávajú pacienti z celého Slovenska, ktorí mnohokrát nenájdu liečbu nikde inde. Sme nesmierne radi, že im vďaka našim odborníkom môžeme pomôcť a zmeniť ich životy k lepšiemu. Špičková medicína na úrovni renomovaných zahraničných pracovísk je to, čo ponúkame práve v Žiline. Ďakujeme našim kolegom za zázračnú prácu,“ vyjadrilo sa vedenie nemocnice.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu