Zlé prekrytie skládky odpadu stálo Liptovský Mikuláš zbytočné 2 milióny eur. Čoskoro bude uzatvorená


Foto: Zlé prekrytie skládky odpadu stálo Liptovský Mikuláš zbytočné 2 milióny eur. Čoskoro bude uzatvorená Foto: Facebook/Mesto Liptovský Mikuláš

V liptovskej obci Veterná Poruba sa nachádza objemná skládka komunálneho odpadu, ktorá je aktuálne hrozbou pre okolitú prírodu. Skládka bola totiž v minulosti zle uzatvorená, čo spôsobilo, že odpadové tekutiny z nej od roku 2015 presakujú von.

Obyvatelia Liptova sa už čoskoro nebudú musieť obávať ďalších negatívnych dopadov. Skládka bude totiž nanovo prekrytá. Prostredníctvom príspevku na sociálnej sieti o tom informovalo mesto Liptovský Mikuláš, ktoré dnes odovzdalo stavenisko zhotoviteľovi.

Tým je spoločnosť Slovkorekt, s. r. o., ktorá vyhrala verejnú súťaž. Podľa mesta má táto firma dostatočnú odbornú spôsobilosť, práce bude navyše kontrolovať aj stavebný dozor. Investícia vo výške 2 milióny eur bude financovaná úverom z Environmentálneho fondu, ktorý bude mesto splácať 20 rokov.



Zle uzatvorená skládka spôsobila počas uplynulých rokov nielen environmentálne, ale aj finančné škody. „Pochybenia pri jej prvom zakrytí stáli mesto približne 2 milióny eur. Najväčšou položkou bola samotná realizácia prekrytia vo výške 1,2 milióna, ktorú treba nanovo vykonať. Vyvážanie priesakových kvapalín, ktoré plnia zberné nádrže, stáli k dnešnému dňu 560-tisíc eur. Ostatné zbytočné výdavky tvoria sankcie za neodborné uzatvorenie skládky vo výške 117 tisíc eur,“ uviedla samospráva.

Keďže v minulosti neznámy páchateľ poškodil zbernú nádrž na priesakové kvapaliny a nechal ich vytekať do blízkeho potoka, stavba bude odteraz monitorovaná kamerovým systémom. Kamery na mieste ponechá po zakrytí skládky aj mesto Liptovský Mikuláš, aby predišlo podobným skutkom.

„O opätovnej rekultivácii Skládky tuhého komunálneho odpadu vo Veternej Porube rozhodla Slovenská inšpekcia životného prostredia ešte v roku 2019. Keďže skládka nebola uzavretá v súlade s projektovou dokumentáciou, nie je možná lokálka oprava, ale na celom povrchu musí byť vybudovaná nová funkčná tesniaca vrstva,“ doplnilo mesto Liptovský Mikuláš.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu