VIDEO: Stane sa stromom roka vysoká borovica pri Paľovej búde? Hlasujte aj vy!


Foto: VIDEO: Stane sa stromom roka vysoká borovica pri Paľovej búde? Hlasujte aj vy! Foto: ekopolis.sk

Začiatkom leta spustila Nadácia Ekopolis verejné hlasovanie o slovenský Strom roka. Cieľom 21. ročníka ankety je upriamiť pozornosť obyvateľov na vzácne, staré či ohrozené druhy drevín v ich okolí. Stromy nominovali organizácie, mestá, školy aj jednotlivci v apríli 2023, odborná porota z nich následne vybrala 12 finalistov.

Medzi nimi je len jediný strom v Žilinskom kraji, a to stará borovica, ktorá rastie v blízkosti Paľovej búdy v hlavnom kampuse žilinskej univerzity. Aktuálne má 120 rokov, obvod jej kmeňa meria 350 centimetrov a týči sa do výšky až 25 metrov. Borovica na tomto mieste stála omnoho skôr, než známa budova žilinského hoteliéra Pavola Folkmanna.


„Postupne v nej boli lesná reštaurácia, kolkáreň, tančiareň, ženský rehoľný rád kongregácie Sestier sv. Cyrila a Metoda, sociálny ústav, viaceré pracoviská univerzity i kaviareň. Dnes sa v budove pri borovici nachádza Univerzitné pastoračné centrum pri Žilinskej univerzite. Strom a Paľova búda tak spolu vytvárajú neuveriteľnú dvojicu a malebne dotvárajú moderný kampus Žilinskej univerzity. Borovica vysoko čnie a chráni ho svojimi štyrmi kmeňmi,“ uvádza popis súťažiaceho stromu.


Hlasovať za svojho favorita spomedzi 12 finalistov môžete prostredníctvom tohto odkazu. Nezabudnite však, že hlas treba potvrdiť zadaním e-mailovej adresy a následným kliknutím na odkaz v e-mailovej správe. Ďalšie spôsoby hlasovania nájdete TU.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu