Štát má záujem odkúpiť súkromné pozemky na území NP Malá Fatra, chce tak chrániť prírodné dedičstvo


Foto: Štát má záujem odkúpiť súkromné pozemky na území NP Malá Fatra, chce tak chrániť prírodné dedičstvo

Správa Národného parku Malá Fatra dáva do pozornosti webovú aplikáciu umožňujúcu predaj pozemkov v národných parkoch do rúk štátu, ktorú spustilo Ministerstvo životného prostredia dňa 12. júla 2023.

Prostredníctvom tejto stránky môžu vlastníci nezáväzne ponúknuť svoj pozemok v chránenom území. Prihlasovanie ponúk v prvom kole je otvorené do 31. augusta 2023. Cenu si môžu určiť aj sami, o finálnej kúpe z predložených nezáväzných ponúk rozhodne komisia v septembri tohto roka.

„Ponúknutie pozemku je dobrovoľné a nevyplývajú z neho žiadne záväzky pre vlastníkov. Ak bude mať vlastník pozemku záujem o predaj, navrhne cenu a po ukončení výzvy dostane od ministerstva spätnú väzbu, či má štát záujem o ich pozemok,“ uvádza Správa NP Malá Fatra.

Výhodou aplikácie je, že vlastník má možnosť ponúknuť svoj pozemok pohodlne a rýchlo, bez vypĺňania zbytočných formulárov. Aplikácia komunikuje s verejne dostupnými informáciami z katastra. Vlastníkovi stačí prihlásiť sa na webe a zadať svoje osobné údaje.


Na výkup vhodných pozemkov je vyčlenených takmer 68 miliónov eur z plánu obnovy a odolnosti. Výzva si kladie za cieľ, aby starostlivosť o prírodné bohatstvo v národných parkoch bola efektívnejšia, s minimalizovaním administratívnych dopadov na vlastníkov. Národné parky tak prevezmú na seba ochranu prírodného dedičstva. 

„Ministerstvo životného prostredia považuje fungujúce národné parky za kľúčový pilier pre udržateľný rozvoj celého regiónu,“ dodáva Správa NP Malá Fatra. Príkladom podľa nich môže byť NP Slovenský raj, ktorý predstavuje atraktívnu turistickú destináciu aj pre zahraničných turistov.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu