VIDEO: Pri požiari v Mojši malo prejazd hasičom sťažovať stojace auto. Zlé parkovanie môže skončiť tragédiou


Foto: VIDEO: Pri požiari v Mojši malo prejazd hasičom sťažovať stojace auto. Zlé parkovanie môže skončiť tragédiou Foto: Obyvateľ ulice

Žilinskí hasiči zasahovali v pondelok 17. júla pri viacerých požiaroch. Jeden z nich vypukol v dopoludňajších hodinách uprostred obce Mojš, kde začala horieť pivnica rodinného domu. Podľa susedov malo hasičským vozidlám brániť v príjazde k miestu požiaru auto parkujúce na jednosmernej ceste v zóne, kde platí zákaz státia.

Požiar bol ohlásený približne o 10:00 hod. predpoludním a na miesto okamžite vyrazilo 8 profesionálnych hasičov s tromi kusmi techniky. Kamera umiestnená v blízkosti zachytila osobný automobil, ktorý nesprávnym parkovaním čiastočne blokoval cestu a sťažil prejazd hasičských vozidiel.

Susedia od vedľa zaparkovali auto pred ich bránou v zákaze státia. Keďže bol v Mojši požiar, išli za sebou tri veľké hasičské autá a museli stáť, trúbiť, až sme k susedom šli, či nepočujú, nech si to rýchlo preparkujú,“ napísala obyvateľka ulice.

Krajský hovorca hasičov Michal Kypus nemá informáciu o tomto odstavenom vozidle. Problém nebezpečného nesprávneho parkovania sa však podľa neho týka celého Slovenska, keďže množstvo vodičov nestojí na vlastných pozemkoch, ale na verejných komunikáciách.

„Vo veľa prípadoch bránia príjazdu väčšej hasičskej techniky k miestu udalosti a hasiči pri požiaroch často musia vytvárať zbytočne dlhé hadicové vedenia. Najväčší problém je na sídliskách, kde pri zásahoch sa často používa výšková technika, ktorá potrebuje priestor na ukotvenie a nie je možné ju hneď rozložiť pri mieste udalosti,“ priblížil Michal Kypus.


Po príjazde k horiacemu domu sa hasičom podarilo do dvadsiatich minút lokalizovať požiar a následne pomocou termokamery vyhľadávali jeho ďalšie skryté ohniská. Požiar bol úspešne zlikvidovaný približne o 11:15 hod. dopoludnia. Zadymený priestor bol odvetraný pretlakovým ventilátorom.

„Kvôli silnému zadymeniu zasahovali hasiči s autonómnymi dýchacími prístrojmi.  Pri požiari nedošlo k zraneniu osôb. Pre zistenie príčiny vzniku požiaru bol na miesto privolaný zisťovateľ príčin vzniku požiarov. Príčina vzniku požiaru je v štádiu šetrenia. Privolaná hliadka Polície usmerňovala dopravu, nakoľko z dôvodu odstavenia hasičskej techniky bola prístupová cesta neprejazdná,“ doplnil Michal Kypus.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu