V Ružomberku vysadia stromovú alej, mesto tak chce bojovať so zhoršenou kvalitou ovzdušia


Foto: V Ružomberku vysadia stromovú alej, mesto tak chce bojovať so zhoršenou kvalitou ovzdušia
Galéria: 7 fotiek
Foto: Mesto Ružomberok

V Ružomberku vyrastie už počas jesene stromová alej so záhonmi kvetov. Ide o jedno z riešení, akým sa chce mesto vysporiadať so zhoršenou kvalitou ovzdušia a zlepšiť podmienky života obyvateľov i návštevníkov.

Projekt tzv. Zelených ostrovov je nový mestský koncept, ktorého pilotná realizácia vznikne vďaka finančnej pomoci lekární Dr.Max a s podporou bežeckej série Behaj Lesmi. Viceprimátor Ružomberka Róbert Kolár od nich prevzal symbolický šek v hodnote 13-tisíc eur v sobotu 22. júla. 

Pilotný projekt zeleného ostrova sa nachádza na Nábreží M. R. Štefánika. Ide o miesto, ktoré tvorí predel medzi hlavným cestným ťahom z východu na západ a zo západu na východ. Uvedenou hlavnou dopravnou tepnou mesta prejde denne približne 35-tisíc automobilov, ktoré sa značnou mierou podieľajú na znečistení životného prostredia a ovzdušia mesta. 

Podľa slov architekta Róberta Dúbravca, ktorý koncept zeleného ostrova spracoval, má tvorba zelenej infraštruktúry nielen estetický, ale aj ekologický význam. „Umiestnenie zelene a drevín na ostrovčeku doslova v strede dopravnej tepny napomôže nielen skrášleniu priestoru, ale vhodne vybrané dreviny napomôžu odhlučneniu priestoru, zachytávaniu dažďovej vody, prašnosti a exhalátov,“ vysvetľuje Dúbravec. 


Finančné prostriedky poslúžia mestu na realizáciu prvého z radu plánovaných zámerov revitalizácie verejných priestranstiev v meste. Ich postupné obnovenie má skvalitniť a vytvoriť miesta pre stretávanie sa, relaxáciu, oddych, trávenie voľného času pre obyvateľov a návštevníkov mesta.  

Zeleň v našich mestách je významným prvkom na znižovanie teploty, zachytávanie dažďovej vody, prachu či rôznych splodín. Význam je teda nielen estetický v rámci kultivácie verejných priestorov, ale aj environmentálny,“ doplnil primátor mesta Ružomberok Ľubomír Kubáň.  

Súčasťou pilotnej realizácie a výsadby zelene v rámci projektu Zelené ostrovy v Ružomberku bude 30 kusov dreviny Javor poľný, ktoré mesto vysadí spolu s letničkovou lúkou a záhonmi cibuľovín.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu