Žilinčana pri pohľade z okna očarili svietiace oblaky. Viditeľné môžu byť aj nasledujúcu noc


Foto: Žilinčana pri pohľade z okna očarili svietiace oblaky. Viditeľné môžu byť aj nasledujúcu noc Foto: Facebook/Majtán Radko

Dnes, v nedeľu 23. júla 2023, mohli obyvatelia Žiliny sledovať v skorých ranných hodinách pútavý atmosférický fenomén. Nočné svietiace oblaky rozžiarili tmavú oblohu krátko pred východom slnka.

„Kto dnes ráno vstal o 3:50 mohol vidieť takúto krásu. Svietiace nočné oblaky. NLC (pozn. red.: z anglického Noctilucent Clouds). Vyskytujú sa vo výške 70 – 90 kilometrov nad zemským povrchom,“ podelil sa o ranný zážitok Žilinčan žijúci na Solinkách v príspevku na sociálnej sieti.

Ak túžite tento úkaz vidieť na vlastné oči, no v spomínanom čase ste ešte tvrdo spali, nezúfajte. Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) tvrdia, že svietiace mraky môžu byť pozorovateľné aj nasledujúcu noc.

„Pozorovateľné môžu byť aj dnes cca hodinu po západe slnka na severozápadnom horizonte, ako aj ráno na severovýchodnom pred východom slnka. Miestami však môže v pozorovaní prekážať štandardná troposférická oblačnosť,“ vysvetľujú meteorológovia v príspevku na sociálnej sieti.


Ako zároveň dopĺňajú, v našej oblasti toto žiarivé divadlo nastáva len v období letného slnovratu a pár týždňov okolo, sezóna pozorovania NLC sa tak blíži ku koncu. Môže tak ísť o jednu z posledných možností pozorovania svietiacich mrakov v tomto roku. S istotou sa však ich výskyt predpovedať nedá.

„Možnosti pozorovania totiž závisia od výšky slnka, ktoré musí byť dostatočne vysoko, aby tieto mraky nasvietilo, no zároveň ešte musí byť tma, aby sme ich videli,“ spresňuje SHMÚ.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu