FOTO: Na cesty Žilinského kraja vyrazia nové policajné autá. V elektrickom režime prejdú desiatky kilometrov


FOTO: Na cesty Žilinského kraja vyrazia nové policajné autá. V elektrickom režime prejdú desiatky kilometrov
Galéria: 9 fotiek
Foto: Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky

Na slovenských cestách sa objavuje čoraz viac nových policajných automobilov. Deje sa tak vďaka masívnej obnove vozového parku Policajného zboru, ktorú Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky realizuje zo zdrojov Plánu obnovy a odolnosti SR. Tentokrát v jednotlivých krajoch pribudne ďalších 56 vozidiel.

„Rezort zakúpením nových, kvalitných a moderných vozidiel zlepšuje pracovné podmienky príslušníkov Policajného zboru, nakoľko mnohé autá v teréne majú najazdených aj niekoľko stotisíc kilometrov,“ spresňuje kancelária rezortu vnútra.

Z celkového počtu 56 áut poputuje do Žilinského kraja 12 z nich. Mužom a ženám zákona bude po novom k dispozícii aj 10 kusov vozidiel Toyota RAV4 PHEV v policajnej verzii a 2 vozidlá Kia Sportage 1,6 TGDI PHEV, pričom jedno z nich bude v policajnej verzii a druhé v civilnej.

Ako spresňuje ministerstvo, plug-in hybridné vozidlo Toyota RAV4 2,5 má vo výbave DYNAMIC automatickú prevodovku a jeho dojazd v elektrickom režime sa odhaduje na 75 kilometrov. Z plánu obnovy na jeden kus vozidla bolo vyčlenených 67 546,11 eur s DPH.


Automatickú prevodovku využijú príslušníci Policajného zboru aj v plug-in hybridnom vozidle KIA Sportage 1,6 TGDI, ktorého cena spolu so setom zimných originálnych diskov s pneumatikami a zárukou na 7 rokov či 150 000 kilometrov predstavuje 43 200,94 eur s DPH. Pri type KIA Sportage Plug-in hybrid 195 kW cena zľahka stúpla na 45 666 eur s DPH.

„Pre potreby nabíjania Plug-in hybridných vozidiel a elektrické vozidlá máme aktuálne pokrytých 49 lokalít a vybudovaných 182 nabíjacích bodov. Do konca novembra 2023 plánujeme vybudovať 430 nabíjacích bodov v rámci celej SR,“ doplnil rezort na záver.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu