Deň bielej palice 2015 v Žiline. Ako sa zachovali vodiči voči nevidiacim?


Foto: Deň bielej palice 2015 v Žiline. Ako sa zachovali vodiči voči nevidiacim?
Galéria: 6 fotiek

Na Slovensku dnes prebiehala celoslovenská akcia pri príležitosti Svetového dňa bielej palice v čase od 08.00 hod. do 12.00 hod. v 51 mestách na 60 priechodoch pre chodcov. Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska v spolupráci s Prezídiom Policajného zboru SR pripravila 6. ročník dopravno-výchovnej akcie Deň bielej palice.

V Žiline boli ako obvykle určené dve stanoviská, na ulici Vysokoškolákov a na ulici Hlinská, pri veľkogarážach. Cieľom tejto akcie je upozorniť vodičov na chodcov so zrakovým postihnutím, ktorí sa pohybujú s bielou palicou či vodiacim psom.

V Deň bielej palice boli nevidiaci figuranti – aktívni používatelia bielej palice na desiatkach priechodov pre chodcov kde signalizovali vôľu prejsť na opačnú stranu cesty. Cieľom akcie je zvyšovať povedomie vodičov o funkcii a význame bielej palice - pomôcke pre nevidiacich a slabozrakých ľudí a tým aj bezpečnosť nevidiacich chodcov i samotných vodičov.

Vodiči ignorovali chodcov

Zúčastnili sme sa tejto akcie spolu s nevidiacimi a policajtmi. Na naše prekvapenie zastavovalo veľa vodičov. Bolo to však preto, že v diaľke videli policajné hliadky. Pán Pavol Berger, ktorý je nevidiaci a ako figurant prechádzal cez priechod pre chodcov uviedol, že vodiči mu zastavujú len zriedka. “Asi jedna tretina zo všetkých mi zastaví, keď čakám na priechode a kývam palicou,” hovorí. “Počas tejto akcie sú výsledky lepšie, ale stále je veľa ignorantov,” dodáva pán Pavol.


Počas našej prítomnosti na akcií sme zažili aj prípady, kedy vodič brzdili na poslednú chvíľu a šmykom, iní zasa pribrzdili a potom si to rozmysleli a pokračovali v jazde ďalej. Ako sme však zapli kameru a vytiahli fotoaparát, situácia sa zlepšila. Najviac ignorantov bolo zo susedných okresov ako BY,MT,KM,DK, ale nechýbali ani miestni Žilinčania…

“Teraz je obdobie častých nehôd, kedy prichádza k stretom vozidiel a chodcov, či cyklistov. Akcie ako táto ozrejmia vodičom, že si majú viac všímať chodcov a zvlášť na priechodoch,” hovorí jeden z policajtov, ktorý hliadkoval pri priechode na ulici Vysokoškolákov.

Policajti počas akcie zastavili nielen tých, ktorí nedali prednosť pánovi s bielou palicou, ale zastavovali aj ohľaduplných a zodpovedných vodičov, ktorým poďakovali. Nezodpovední vodiči dnes obišli bez pokuty, dostali však poučenie.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu