Kampaň do práce na bicykli je na konci. Ktoré mestá v Žilinskom kraji najazdili najviac kilometrov?


Foto: Kampaň do práce na bicykli je na konci. Ktoré mestá v Žilinskom kraji najazdili najviac kilometrov? Foto: Facebook/Žilinský Samosprávny Kraj

V národnej kampani Do práce do bicykli, ktorá bola vytvorená na podporu environmentálnych druhov dopravy, získal Žilinský samosprávny kraj 2. miesto v súťaži krajov.

Do jubilejného 10. ročníka kampane sa zapojilo 14 557 účastníkov. V Žilinskom kraji súťažilo 3077 jednotlivcov v 889 tímoch. Spolu absolvovali 53 632 jázd. Na bicykli najazdili 365 309 km, čím ušetrili 91 327,18 kg oxidu uhličitého. 

V súťaži o najaktívnejšiu samosprávu vyhralo tento rok opäť mesto Martin, ktoré získalo celkovo už šieste prvenstvo za sebou. Na 2. mieste sa v našom kraji umiestnil Dolný Kubín a 3. priečka patrí nadšencom bicyklovania z Liptovského Mikuláša.

„Gratulujem mestu Martin a všetkým cyklistom, ktorí sa tejto súťaže zúčastnili, a podporili tak environmentálnu myšlienku celej kampane. Cyklistika je v našom kraji veľmi populárna a naše 2. miesto je toho dôkazom,“ uviedla predsedníčka ŽSK Erika Jurinová. 

Spomínané čísla podľa nej svedčia o tom, že aktivity, ktoré župa robí v rámci budovania cyklistickej infraštruktúry sú dôležitým faktorom. „Našim zámerom je aj naďalej pokračovať vo vytváraní podmienok pre milovníkov cyklistiky všetkých vekových kategórií,“ dodala. 


V minulom roku župa vybudovala 9,2 km Vážskej cyklotrasy, v tomto roku plánuje dobudovať ďalší úsek v dĺžke približne 1,3 km vrátane 180 metrov dlhého cyklomosta ponad Váh v Žiline. „Zároveň intenzívne pracujeme na príprave ďalších úsekov Vážskej cyklotrasy v regióne Horného Považia, Turca, Oravy a Liptova,“ uzatvára Jurinová. 

Celkové poradie krajov v SR

  • 1. miesto - Bratislavský samosprávny kraj
  • 2. miesto - Žilinský samosprávny kraj
  • 3. miesto - Trenčiansky samosprávny kraj




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu