V podkroví kostola v Turčeku sa pod trusom netopierov roky ukrývala socha vysokej umeleckej kvality


Foto: V podkroví kostola v Turčeku sa pod trusom netopierov roky ukrývala socha vysokej umeleckej kvality Foto: Facebook/Krajský pamiatkový úrad Žilina

Pri obhliadke kostola na Dolnom Turčeku v okrese Turčianske Teplice sa podarilo nájsť nečakaný poklad, ktorý sa roky ukrýval pred zrakmi verejnosti. Cenný nález bližšie predstavil Krajský pamiatkový úrad v Žiline v príspevku na sociálnej sieti.

„V šere podkrovia sa črtali obrysy postavy z dreva, ktorá tu bola odložená a zabudnutá dlhé desaťročia. Neskorobaroková socha sv. Jána Nepomuckého nadpriemernej umeleckoremeselnej kvality zrejme tvorila súčasť výbavy pôvodnej kaplnky kedysi stojacej na mieste dnešného kostola,“ vysvetlili pamiatkari.

Na umeleckom diele sa však podpísali jeho roky aj podmienky nepriaznivého prostredia, v ktorom sa nachádzalo. Socha má preto na sebe niekoľko mechanických poškodení, ale na jej výraznom znečistení sa podpísal aj trus netopierov. O zlepšenie jej stavu sa teraz postarajú študenti a pedagógovia z Ateliéru reštaurovania drevenej sochy VŠVU v Bratislave.

„Po reštaurovaní ju čaká dôstojné miesto v lodi kostola a následne spracujeme podnet a samotný návrh na jej vyhlásenie za hnuteľnú národnú kultúrnu pamiatku,“ doplnili na záver pamiatkari.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu