Od konca júla zaplatíte v žilinskej MHD viac. Deti a seniori sa už zadarmo neprevezú, no ušetria na poplatkoch


Foto: Od konca júla zaplatíte v žilinskej MHD viac. Deti a seniori sa už zadarmo neprevezú, no ušetria na poplatkoch Foto: Ilustračné foto

Žilinskí poslanci na aprílovom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Žiline schválili návrh uznesenia, ktoré zvýši ceny za cestovné lístky a prinesie ďalšie zmeny pre cestujúcich. Návrh pochádzal z pera konateľa spoločnosti Dopravný podnik mesta Žiliny Mikuláša Kolesára, ktorý ho odôvodnil najmä nárastom priamych nákladov na zabezpečenie mestskej hromadnej dopravy.

Od nedele 30. júla preto stúpnu ceny elektronických cestovných lístkov zakúpených platobnou alebo dopravnou kartou, SMS lístkov aj predplatných lístkov na 30 a 90 dní. Dopravný podnik taktiež ruší možnosť bezplatnej dopravy pre žilinské deti a žiakov od 6 do 16 rokov, ako aj pre seniorov vo veku 62 až 69 rokov s trvalým pobytom v meste Žilina. Zrušený bol naopak poplatok 20 eur (prípadne 1 euro pre každé tretie a ďalšie dieťa v rodine) za zápis nároku na bezplatnú prepravu na dopravnú kartu.


„Bezplatná doprava uplatnená pred zmenou tarify ostáva v platnosti na obdobie, na ktoré bola uplatnená a ktorá je zapísaná v čipe karty,“ uviedol Dopravný podnik mesta Žiliny.


Kolesár okrem toho navrhol zavedenie nového typu zľavnených lístkov určených pre tie skupiny cestujúcich, ktoré doteraz využívali bezplatnú dopravu. Žiaci od 6 rokov do ukončenia 15 rokov zaplatia za ročný predplatný lístok 20 eur a starší občania od 62 do 69 rokov 30 eur. Každé tretie a ďalšie dieťa v rodine (v uvedenom veku) bude môcť jazdiť autobusmi a trolejbusmi za jedno euro. Ostatní Žilinčania si môžu zakúpiť ročný lístok v cene 195 eur.

Nákup zvýhodnených predplatných cestovných lístkov na 365 dní bude možný len v klientskom centre DPMŽ na Ulici republiky 16, Žilina, po predložení dokladu pre overenie veku a trvalého pobytu v meste Žilina,“ doplnil Dopravný podnik mesta Žiliny. Kompletnú tarifu mestskej hromadnej dopravy nájdete TU.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu