Ako sa darí petícii za zrušenie nového fontu písma na tabuľkách s EČV? Podporilo ju len 3-tisíc ľudí


Foto: Ako sa darí petícii za zrušenie nového fontu písma na tabuľkách s EČV? Podporilo ju len 3-tisíc ľudí Foto: Facebook/Nekŕmte nás odpadom

Už takmer dva mesiace je spustená petícia za zrušenie fontu písma na nových tabuľkách s EČV. Dôvodom je, ako konštatuje samotný autor Miloš Beladic, ich nečitateľnosť, neestetickosť a malý štátny znak. Nový dizajn obsahuje písmená, ktoré sú tvarované do hranatejších tvarov a čísla sú guľatejšie. 

„Podľa širokej verejnosti nový font písma pre ŠPZ je ako z písacieho stroja a pre širokú verejnosť nečitateľný voľným okom. Pre dlhšie identifikovanie nového EČV odpútava šoféra od pozornosti. Kamery parkovísk doma aj v zahraničí neidentifikujú EČV, a tak komplikujú vodičom parkovanie a identifikáciu,“ vysvetľuje autor. 

Vo verejnom zozname sa objavujú podpisy ľudí z celého Slovenska, medzi nimi aj obyvateľov Žiliny, Ružomberka, Martina či kysuckých a oravských obcí.

Petíciu, ktorá bola spustená 5. júna, však doteraz podporilo len vyše 3-tisíc ľudí. To vzbudzuje dojem, že font písma v skutočnosti nie je až takým problémom. Na sociálnych sieťach sa však objavilo viacero negatívnych reakcií smerujúcich k tomu, že nové tabuľky neobsahujú skratku okresu. To sa predmetom petície nestalo.


Najúšpenejším príkladom online petície v histórií Slovenska je iniciatíva Klíma ťa potrebuje, ktorá upriamila viac pozornosti na riešenie klimatickej zmeny. Svojim podpisom ju podporilo viac ako 110-tisíc Slovákov. Zaoberali sa ňou preto aj poslanci Národnej rady SR. 

Na to, aby sa parlament zaoberal aj petíciou proti zrušeniu nového fontu na tabuľkách EČV, by musela iniciatíva aktivistu z Bratislavy získať aspoň 100-tisíc podporovateľov. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu