Mladíka na farme pri Turčianskych Tepliciach napadol medveď. Zviera mu dohrýzlo obe ruky


Foto: Mladíka na farme pri Turčianskych Tepliciach napadol medveď. Zviera mu dohrýzlo obe ruky Foto: Ilustračné/pixabay.com

Na farme v obci Háj neďaleko Turčianskych Teplíc došlo dnes, v piatok 7. júla 2023, v ranných hodiných k útoku medveďa hnedého na človeka. Ako uvádza Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky (MŽP SR) v príspevku na sociálnej sieti, divé zviera sa zameralo na dvadsaťročného muža.

Medveď napadol 20-ročného mladého muža, ktorý pracoval so svojou matkou. Počas útoku medveď muža pohrýzol na oboch horných končatinách. Matka sa snažila útok odvrátiť, pričom došlo k zraneniu medveďa, ktorý z miesta následne ušiel,“ uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline.

Mladého farmára so zraneniami následne previezli do blízkeho zdravotníckeho zariadenia. Súčasný minister životného prostredia Milan Chrenko spresnil, že napadnutý mladík je v súčasnosti mimo ohrozenia života.

Po nahlásení udalosti bezpečnostným zložkám na miesto ihneď dorazili aj odborníci zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého, ktorí v okolí vykonali potrebné opatrenia. „Aktuálne pátrajú po medveďovi, po jeho nájdení bude jedinec usmrtený,“ spresňuje envirorezort. 

Zásahový tím spolu s policajnými príslušníkmi už prehľadal areál družstva, rovnako ako aj jeho blízke okolie. Zviera sa však ešte nepodarilo nájsť. Polícia preto vyzýva občanov k zvýšenej opatrnosti pri pohybe v prírode.


„Štátna ochrana prírody robí maximum, aby problémového medveďa vypátrala,“ uisťuje verejnosť minister Chrenko, ktorý po incidente zároveň osobne kontaktoval mladíkovu rodinu, aby vyjadril ľútosť nad situáciou.

Otec poškodeného počas komunikácie upovedomil ministra o probléme s ignorovaním jeho žiadostí v spojitosti s náhradami škôd spôsobených medveďom na jeho hospodárskych zvieratách. O tie mal farmár žiadať už sedem rokov.

Minister inicioval preverenie postupu príslušného okresného úradu v danej veci, nakoľko v prípade škôd spôsobených chráneným živočíchom náleží adekvátna kompenzácia,“ uzatvára envirorezort.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu