FOTO: Návštevníci Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke zistia, ako sa kedysi spracovával ľan


FOTO: Návštevníci Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke zistia, ako sa kedysi spracovával ľan
Galéria: 4 fotky
Foto: Kysucké múzeum v Čadci

Odpovede na otázky, ako sa spracovával ľan, ale aj čo je šteť či trlica ponúkne návštevníkom Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke Ľanová nedeľa. Ako informovala hovorkyňa Kysuckého múzea v Čadci Miroslava Jančulová, o ukážku zvykov a tradícií, hru na heligónke a hovorené slovo sa postará folklórny súbor Dedovanka z Oščadnice. Akcia sa bude konať v nedeľu 16. júla od 10:30 do 16:30 hod. 

„Ľan, prírodný materiál, sa aj v súčasnosti teší veľkej obľube. Hoci patrí medzi krčivejšie materiály, ponúka nám oveľa viac pozitívnych a užitočných vlastností, ktoré poznali už naši predkovia. Pretože na dedinách by sme v minulosti, hádam, nenašli človeka, ktorý by nevedel, že cesta k plátennej košeli či obyčajným nohaviciam bola skutočne veľmi dlhá a náročná,“ priblížila Miroslava Jančulová.

Počas celého programu budú pre návštevníkov pripravené tvorivé dielničky U Hruškuliaka v altánku, ako aj ukážky prania kobercov v usadlosti Do Poništa či bielenia a kropenia plátna v obydlí Do Potoka.


Ľan a nástroje na jeho spracovanie priblíži prednáška, ktorá sa bude konať pri obytnom dome Do Rybov v čase od 13:30 do 14:00 hod. Ďalšia polhodina bude patriť scénickému pásmu „Žalo defča“ pri obytnom dome U Rybov. Popoludnie spestria aj folklórne vystúpenia na pódiu pri Krčme z Korne, a to v čase od 14:30 do 15:30 hod.       



Miesto: Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke
Dátum: 16.07.2023 - 10:30    16:30





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu