Verejné osvetlenie v Ružomberku prejde komplexnou rekonštrukciou za 2,8 milióna eur


Foto: Verejné osvetlenie v Ružomberku prejde komplexnou rekonštrukciou za 2,8 milióna eur Foto: Facebook/Mesto Ružomberok

K väčšej bezpečnosti a lepšej viditeľnosti obyvateľov Ružomberka prispeje komplexná rekonštrukcia verejného osvetlenia, ktorá bude financovaná z úveru od Environmentálneho fondu sumou 2,8 miliónov eur. Dôvodom obnovy svietidiel je ich zastaranosť, ako aj vysoké náklady na prevádzku a údržbu. 

Ako informoval hovorca Ružomberka Vladimír Miškovčík, mesto momentálne disponuje 3 016 kusmi osvetlenia, pričom 1 552 lámp je starších ako ich morálna životnosť. Menej ako päť rokov má 1 141 lámp. Mladších ako 15 rokov je 115 svietidiel a 15-ročných je 208 svietidiel. V rámci projektu Smart technológie mesta Ružomberok sa zatiaľ podarilo vymeniť 337 lámp.  

Staré svietidlá neposkytujú potrebný svetelný výkon, sú energeticky náročné a vyžadujú si časté opravy. Ulice tak ani pri maximálnej funkčnosti celej svetelnej sústavy nie sú dostatočne osvetlené. Svietidlá sa zároveň vyznačujú rozdielmi v upevnení, výkone a najmä type svetelných zdrojov, ktoré sú dôsledkom nesystematického pridávania a dopĺňania verejného osvetlenia.

„Problémom sú aj stožiare verejného osvetlenia v meste, ktoré boli postavené pred 30 až 50 rokmi. Ich pätice nie sú dostatočne utesnené, sú labilné a dochádza k ich rýchlemu poškodeniu. V súčasnosti pätice neodolávajú ani minimálnym prejavom vandalizmu, častokrát samovoľne odpadávajú, sú otvorené, pričom vzniká nebezpečenstvo dotyku osôb a zvierat s časťou sústavy, ktorá je pod napätím,“ uviedol primátor mesta Ľubomír Kubáň.


Rekonštrukčné práce sú rozdelené na tri etapy. Počas prvej sa vymení 1 700 kusov výbojkových svietidiel za žiarovky s LED technológiou. Vďaka nej by sa malo ročne ušetriť na nákladoch viac ako 311-tisíc eur. V rámci druhej etapy sa uskutoční komplexná rekonštrukcia verejného osvetlenia na vybraných miestach. Posledná etapa bude zahŕňať dokončenie obnovy a rozšírenie siete verejného osvetlenia. Práce by mali byť dokončené do júla 2026. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu