V žilinskej mestskej časti Bytčica prebieha protest proti tranzitnej doprave, mesto s obyvateľmi rokuje


Foto: V žilinskej mestskej časti Bytčica prebieha protest proti tranzitnej doprave, mesto s obyvateľmi rokuje Foto: Facebook/Dopravný servis Žilina

V žilinskej mestskej časti Bytčica prebieha v týchto dňoch protest. Obyvatelia zablokovali vjazd do Rosiny, dôvodom pritom má byť hluk a splodiny vyparujúce sa do ovzdušia z tranzitnej dopravy.

„Kedysi tam prešlo možno jedno auto za hodinu. Dnes je ako diaľnica - nielen že auto za autom, ešte aj nedodržiavajú predpísanú rychlosť,“ uviedol nespokojný občan. Na súkromných pozemkoch, ktorými autá prechádzajú do obytnej zóny, preto postavili autá i mobilné zátarasy. 

Cesta v mestskej časti Bytčica je však verejnou miestnou komunikáciou III. triedy, ktorú nie je možné bez povolenia blokovať alebo obmedzovať. Na sociálnej sieti sa navyše objavila informácia, že protest má prebiehať každý pracovný deň v čase od 5:30 do 8:30 a od 14:30 do 17:30. 

Zisťovali sme preto, ako situáciu plánuje riešiť polícia i žilinská samospráva. „Policajné hliadky na mieste podľa možnosti budú nepravidelne monitorovať úsek z dôvodu bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky,“ uviedla krajská policajná hovorkyňa Gabriela Kremeňová.


Podľa hovorkyne žilinskej radnice Zuzany Holiečíkovej mesto situáciu intenzívne riešilo aj v minulosti a s dotknutými stranami rokovalo.

Samospráva navrhla riešenie, aby bola cesta medzi Rosinou a Bytčicou dočasne uzavretá, pričom v tejto súvislosti bol vypracovaný aj projekt. Ten však nebol odsúhlasený políciou,“ uviedla hovorkyňa s tým, že uzavretie prepojovacej cesty bolo navrhnuté len do času vyriešenia zahradenia verejnej miestnej cesty.

„V tejto veci sme viackrát zasahovali, a to odstraňovaním prekážok, následne bola vždy cesta opätovne zahradená. Uzáveru nemôže nikto urobiť bez súhlasu dopravného inšpektorátu a povolenia cestného správneho orgánu,“ uzavrela hovorkyňa.

Rokovania s nespokojnými obyvateľmi Bytčice tak naďalej pokračujú.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu