Malí pacienti zo žilinskej nemocnice si prevzali vysvedčenie za statočnosť a spoluprácu s lekármi


Foto: Malí pacienti zo žilinskej nemocnice si prevzali vysvedčenie za statočnosť a spoluprácu s lekármi Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Vysvedčenie je pre každého žiaka vyvrcholením školského roka. Deti hospitalizované v nemocnici však nemali v posledný školský deň možnosť osobne si prevziať vyhodnotenie ich prospechu. Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline preto pripravila pre všetkých pacientov na oddelení pediatrie a pediatrickej ortopédie mimoriadne vysvedčenia a darčeky. 

„Koniec školského roka je výnimočným okamihom, je to čas, kedy sa študenti lúčia so spolužiakmi, kamarátmi, učiteľmi. Deti, ktoré musia byť v tejto dobe hospitalizované, žiaľ, o túto chvíľu prichádzajú. Každoročne preto pripravujeme pre pacientov na oddelení pediatrie a pediatrickej ortopédie malú náhradu v podobe špeciálnych nemocničných vysvedčení,“ priblížil riaditeľ FNsP Žilina Eduard Dorčík.

V nemocnici hodnotili správanie, statočnosť, spoluprácu s lekármi a sestričkami či výdrž s injekciou. „Samozrejme, všetci dostali len tú najlepšiu známku „výborný“, pretože si to naozaj zaslúžili,“ doplnil Dorčík.

V žilinskej nemocnici pôsobí Základná škola s Materskou školou pri zdravotníckom zariadení v Žiline, ktorá je organizačnou zložkou Spojenej školy J. M. Hurbana 36, Žilina. Žiaci tak môžu aj pri dlhodobej hospitalizácii pokračovať vo vzdelávaní v interaktívnej učebni na prízemí detského oddelenia alebo priamo na lôžku. V školskom roku 2022/2023 sa v nej vzdelávalo viac ako tisíc pacientov.


„Denne absolvujeme maximálne tri vyučovanie hodiny a snažíme sa deti ľahkou i zábavnou formou posúvať v učive, aby najmä pri dlhších hospitalizáciách veľa nezameškali a mali jednoduchší návrat do školy,“ uviedla učiteľka Adriana Puchoňová zo ZŠ s MŠ pri zdravotníckom zariadení v Žiline.

Okrem učiva však nezabúdajú ani na tvorivé aktivity. „Kreslíme, odlievame sadru, používame servítkovú techniku, maľujeme na sklo a malým tvorcom sa to páči. Prídu na iné myšlienky, odbúrajú svoj strach z nemocničného prostredia a lepšie znášajú samotnú hospitalizáciu,“ doplnila pedagogička zo žilinskej nemocnice.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu