Netypický prvok historických objektov. Pod najvyšším vikierom Kuneradského zámku sa skrýva výťah


Foto: Netypický prvok historických objektov. Pod najvyšším vikierom Kuneradského zámku sa skrýva výťah
Galéria: 5 fotiek
Foto: Facebook/Zamok Kunerad

Výťah nie je typickým architektonickým prvkom historických objektov. Pre Zámok Kunerad, ktorý má až päť podlaží a bude slúžiť aj ako hotel, je však výťah nevyhnutnosťou. Majitelia zámku priblížili v príspevku na sociálnej sieti riešenie jeho šetrného zakomponovania do historickej budovy.

Prvý návrh umiestnenia výťahu bol pripravený pomerne rýchlo. „Miesto hneď vedľa recepcie sa doslova ponúkalo a aj na ostatných podlažiach sa ukázalo ako najjednoduchšie. Projekt bol pripravený, schválený a výťahovú šachtu sme plánovali postaviť počas zimy 2021/22, predtým ako začnú práce na streche,“ spresňujú majitelia.

Počas prác na statickom zabezpečení zámku sa však ukázalo, že výťah by zasahoval do priestoru bývalej kaplnky, ktorá bola počas socializmu prestavaná na štyri izby.

„Ako sme stále viac cítili potrebu kaplnku zámku vrátiť, pocit, že viesť výťahovú šachtu v jej rohu nie je správne, sa každým pohľadom do jej priestoru stával silnejším. Rozhodnutie šachtu do kaplnky nedať a projekt prerobiť sa zrodilo v čase, keď sa už dávno mali na nej začať práce,“ pokračujú majitelia zámku. 


Možných riešení bolo niekoľko, ani jedno však nesedlo s kompozíciou zámku tak ľahko. Výťahu nakoniec ostal v priestoroch recepcie a obetovali mu dve izby na vyšších poschodiach, cez ktoré prechádza.

„Na tom najvyššom šachta dokonca vytŕča zo strechy. Našťastie je to akurát v priestore vikiera, ktorý ju po miernej úprave schová vo svojich útrobách. Pri pohľade zvonka nikto nebude tušiť, že v ňom končí výťah,“ dodávajú majitelia s tým, že výťah sa dostane sa na všetky podlažia. 

Prepracovanie projektu a oneskorenie prác na výťahu mali za dôsledok aj to, že sa práce na šachte museli zladiť s prácami na streche, ktoré medzitým začali. To si vyžiadalo aj zvýšenie finančných nákladov, v konečnom dôsledku však vďaka tomu zámok nepríde o dôstojné priestory kaplnky.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu