Poľovníci v júli zastrelia diviaky z lesoparku, v okolí bude hliadkovať mestská polícia


Foto: Poľovníci v júli zastrelia diviaky z lesoparku, v okolí bude hliadkovať mestská polícia Foto: Vľavo: pixabay.com, vpravo: Nicol Čiešková

Žilinčania, ktorí sa v posledných týždňoch báli vkročiť do Lesoparku Chrasť, si čoskoro vydýchnu. Mesto prisľúbilo odlovenie diviakov, ktoré sa pohybujú v tejto lokalite, ako aj v okolí žilinskej univerzity a na sídlisku Vlčince.

O zastrelení zvierat sa rozhodlo na dnešnom stretnutí zástupcov samosprávy a príslušného poľovníckeho združenia. K tomuto kroku došlo po dlhšom čase a naliehaní viacerých obyvateľov mesta. Proti usmrteniu samice s mláďatami sa však stavajú viacerí občania aj mestskí poslanci.

„Poľovnícke združenie ho chce uskutočniť v čase, keď to bude možné, teda v priebehu júla. Spôsob odlovu je plne v kompetencii poľovníkov, ktorí plánujú diviačiu zver odloviť pomocou vnadiska, do ktorého ju prilákajú. Poľovnícke združenie zodpovedá za bezpečnosť pri love a zver potrebuje dostať na miesto, kde môže byť bezpečne odlovená,“ priblížila hovorkyňa mesta Zuzana Holienčíková.



Primátor Peter Fiabáne vidí niekoľko príčin výskytu zvierat v blízkosti ľudí a ich agresívneho správania. Jednou z nich je prikrmovanie zveri, ďalšou zas nedostatočná starostlivosť majiteľov parciel v okolí o svoje pozemky. Diviaky mala podľa jeho vyjadrenia dráždiť aj prítomnosť voľne pustených psov.

„Mesto opätovne ubezpečuje občanov, že pokračuje v monitorovaní výskytu diviačej zveri všetkými dostupnými spôsobmi. Záleží mu na tom, aby zver obyvateľov neobmedzovala. Samospráva zároveň prosí Žilinčanov o trpezlivosť a dodržiavanie pravidiel. Je dôležité nevyhadzovať odpadky, starať sa o pozemky a psov držať na vôdzkach. V lesoparku a jeho okolí budú preventívne nasadené dočasné hliadky mestskej polície,“ dodala Holienčíková.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu