Mesto vybuduje Rómom na Bratislavskej ulici workoutové ihrisko v hodnote viac než 21-tisíc eur


Foto: Mesto vybuduje Rómom na Bratislavskej ulici workoutové ihrisko v hodnote viac než 21-tisíc eur

Takmer pred rokom mestské zastupiteľstvo schválilo spustenie nového projektu na pomoc žilinským Rómom. Keďže veľká časť z nich býva alebo sa zdržiava v okolí Bratislavskej ulice, viaceré aktivity projektu sú zamerané práve na túto oblasť. Samospráva aktuálne rieši prvotné úkony potrebné pre výstavbu nového workoutového ihriska na Bratislavskej ulici.

Projekt „Každý iný, všetci rovní – sociálna inklúzia rómskej komunity v meste Žilina,“ pozostáva z ôsmich bodov, ktoré majú pomôcť miestnym Rómom začleniť sa do spoločnosti. Jeho jednotlivé ciele sa týkajú najmä vzdelávania detí, zlepšenia stability bývania Rómov, zvyšovania ich zodpovednosti za svoje okolie či podnetného trávenia voľného času.


Súčasťou posledného bodu je napríklad organizovanie spoločného programu v komunitnom centre, ale aj vytvorenie podnetného prostredia s dostatkom voľnočasových aktivít priamo na Bratislavskej ulici. Práve to sa snaží mesto Žilina docieliť vybudovaním workoutového ihriska s celou cvičebnou zostavou vrátane veľkých a malých bradiel.


Samospráva 14. apríla na svojom oficiálnom webe zverejnila objednávku na spracovanie projektovej dokumentácie a výkon odborného autorského dohľadu pre stavbu Workoutové ihrisko na ulici Bratislavská, Žilina. Dodávateľom je firma 3FORM, s.r.o., ktorej mesto zaplatilo 2 200 eur.

„Aktuálne sa uskutočňuje inžinierska činnosť, následne podáme žiadosť na stavebný úrad o zlúčené územné rozhodnutie a stavebné povolenie,“ priblížila žilinská hovorkyňa Zuzana Holienčíková aktuálne štádium projektu.

Zemné práce a vybudovanie dopadovej plochy majú podľa nej stáť približne 7 200 eur, na jednotlivé prvky ihriska je vyčlenených ďalších takmer 12-tisíc eur. Cvičebné prvky pritom zafinancuje Nórsky finančný mechanizmus ako súčasť programu Miestny rozvoj a inklúzia.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu