Žilinská župa navrhuje spájať a rušiť stredné školy a študijné odbory


Foto: Žilinská župa navrhuje spájať a rušiť stredné školy a študijné odbory Foto: pixabay.com

Poslanci Žilinského samosprávneho kraja pracujú na návrhu optimalizácie siete stredných škôl, ktorý zahŕňa rušenie niektorých študijných odborov aj vzdelávacích zariadení, prípadne ich presúvanie a spájanie. Dôvodom je negatívny demografický vývoj v kraji a obmedzené prostriedky župy. 

V kraji dlhodobo klesá počet školopovinných detí, čo sa prirodzene odráža na návštevnosti stredných škôl. „Chceme, aby naše deti dostávali kvalitné vzdelanie v moderných školách, kde študenti nájdu nielen dobré podmienky a vybavenie pre výučbu, ale aj dostatok možností na kultúrne a športové aktivity, či mimoškolskú činnosť,“ objasňuje Erika Jurinová, predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja.

Konečným cieľom je spájanie stredných škôl do kampusov, kde jeden areál využívajú viaceré školy, ktoré zdieľajú športoviská, internáty, jedálne či priestory na spoločenské aktivity. Súčasťou návrhu je aj prehodnotenie existujúcich odborov vzhľadom k ich perspektívnosti alebo naopak strate opodstatnenia. 


Na najbližšom zasadnutí zastupiteľstva majú byť navrhnuté riešenia, ktoré povedú k zrušeniu Spojenej školy v Žiline – Bytčici a Strednej odbornej školy podnikania v Žiline. Obe by mala nahradiť Stredná odborná škola podnikania a služieb so sídlom v Žiline. Odbory, o ktoré dlhodobo klesá záujem majú byť zrušené, duplicitné odbory sa zas presunú do Hotelovej akadémie v Žiline.


Podľa pripravovaného návrhu budú na novej škole posilnené predovšetkým odbory týkajúce sa obchodných činností ako napríklad obchodný pracovník, asistent predaja a odbory zamerané na ekonomické a administratívne služby v podnikaní.

Zmeny majú nastať aj na polytechnickej škole v Liptovskom Mikuláši. Poľnohospodárske odbory sa majú odtiaľ presunúť na Lesnícku školu v Liptovskom Hrádku, kde získajú kvalitnejšie priestory na vykonávanie odborných činností.  Potravinárske odbory budú presunuté na Hotelovú školu, zostávajúce technické odbory zas na polytechnickú školu v Ružomberku.

Na pripravovanom návrhu sa podieľa odbor školstva a športu v spolupráci s útvarom hodnoty za peniaze samosprávy mesta Žilina. Účelom je zefektívnenie a skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu a hospodárnejšie využitie majetku župy.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu