V Žilinskom kraji sa objavili falošné elektronické cigarety, ktoré ohrozujú zdravie fajčiarov


Foto: V Žilinskom kraji sa objavili falošné elektronické cigarety, ktoré ohrozujú zdravie fajčiarov Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Žilinskí colníci ročne zadržia tisícky falzifikátov rôzneho tovaru. Zatiaľ čo v minulosti prevládalo oblečenie, obuv, hračky, emblémy na automobily, mobily či kabelky, v poslednej dobe pribúda čoraz viac nepravých elektronických cigariet.

Od januára sa príslušníkom finančnej správy zo žilinského kraja dostalo do rúk viac než 3-tisíc kusov sfalšovaných výrobkov. Tie zhabali v 22 prevádzkach po celom kraji. Takmer tretinu zo zadržaného tovaru tentokrát tvorili práve elektronické cigarety.

„Väčšiu polovicu z celkového množstva tvorili falošné hracie a zberateľské kartičky, lopty, plyšové hračky, kľúčenky aj hodinky označené svetoznámou značkou japonského výrobcu. Zo zadržaného tovaru bolo viac ako tisíc kusov elektronických cigariet rôznych príchutí, pričom k stovkám z nich sa už držiteľ ochrannej známky vyjadril, že nie sú originálmi,“ priblížila Božena Chríbiková, hovorkyňa Colného úradu Žilina.



Finančná správa fajčiarov upozorňuje, aby pri kúpe dôkladne skontrolovali, že sa nejedná o falzifikát cigarety. Na rozdiel od iných výrobkov sú látky z elektronických cigariet priamo vdychované do organizmu. Bez predošlej kontroly môžu ľuďom spôsobiť vážne zdravotné komplikácie.

„Všímať by si mali predovšetkým cenu, spôsob balenia, či nie sú na obaloch chyby pri tlači, ale aj samotné vyhotovenie zariadenia,“ doplnila Božena Chríbiková.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu