Pod Strečnom začnú platiť úplné uzávierky. Chystá sa prieskum už od tohto mesiaca


Foto: Pod Strečnom začnú platiť úplné uzávierky. Chystá sa prieskum už od tohto mesiaca Foto: ilustračné

Podľa posledných informácií, ktoré sme priniesli nedávno v článku, má byť pod Strečnom úplne vylúčená doprava. Z dôvodu sanácie skalnatého brala bude nutné zastaviť premávku. Situáciu pod Strečnom riešila vláda. Náklady na práce sa budú financovať zo štátneho rozpočtu. 

Vláda dnes stanovila ministerstvu životného prostredia, že do konca roka musí zabezpečiť inžiniersko-ge­ologický prieskum a vypracovať projekt sanácie. Náklady sa budú pohybovať v sume okolo 950 000 eur. Ministerstvo životného prostredia chce okamžite začať výberom firmy, ktorá bude pracovať na prieskume. Ako sa predpokladá, hotový by mal byť do konca novembra. 

Vláda dnes schválila materiál s pripomienkou, podľa ktorej ministerstvo dopravy posúdi alternatívu zabezpečenia frekventovanej medzinárodnej cesty prvej triedy I/18. Zabezpečenie má byť realizované formou železobetónovej galérie. O tom, či bude takéto technické riešenie aj zrealizované sa rozhodne až po geologickom prieskume. Doprava pod Strečnom však musí byť počas prieskumu vylúčená, nakoľko prieskum sa bude vykonávať priamo na brale. Počas neho by tak mohli padať na cestu skaly a kamene.


„Dohodlo sa, že vylúčenie dopravy bude rozložené na niekoľko víkendov v čase, keď je najnižšia intenzita dopravy, čo je v sobotu alebo v nedeľu ráno,“ povedal Juraj Blanár, predseda ŽSK.

Premávka by mala byť obmedzená počas niekoľkých víkendov a výluky začnú už v októbri. Potrvajú pravdepodobne až do konca novembra. Samospráva sa však pokúsi nájsť také riešenie, aby bola doprava čo najmenej obmedzená a zabezpečí vhodné obchádzkové trasy po cestách II. triedy. Na ceste I/18 pod Strečnom prejde denne asi 30 000 vozidiel, je preto nevyhnutné, aby práce začali čím skôr.

Na základe výsledkov prieskumu sa preto vypracuje technický návrh riešenia. Realizácia tohto riešenia bude do konca budúceho roka. V rámci sanačných prác by sa mali ukotviť skalnaté previsy a betónovať skalné trhliny.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu