Vozidlá žilinskej MHD majú nové kamery a počítadlá cestujúcich, pribudnú aj informačné tabule na zastávkach


Foto: Vozidlá žilinskej MHD majú nové kamery a počítadlá cestujúcich, pribudnú aj informačné tabule na zastávkach Foto: Mesto Žilina

Dopravný podnik mesta Žiliny prešiel ďalšou etapou projektu informatizácie mestskej hromadnej dopravy. Vďaka eurofondom pribudli v autobusoch a trolejbusoch nové kamery a systémy na počítanie cestujúcich. V budove dopravného podniku zas prebehla modernizácia dispečerského pracoviska.

Nové kamerové systémy má 20 vozidiel žilinskej MHD. Ich výhodou je, že umožňujú sledovať dianie vo vozidle aj jeho vodičovi. Výstup z kamier je totiž napojený priamo na obrazovku palubného počítača. Tento krok by mal zvýšiť bezpečnosť cestujúcich a pomôcť s objasňovaním situácií, ktoré v spojoch mestskej hromadnej dopravy nastanú.

„Presné údaje o prepravených cestujúcich bude mať dopravný podnik vďaka ich automatickému počítaniu. Doplnené bolo do ďalších 38 vozidiel mestskej hromadnej dopravy. Systém zaeviduje počet nastupujúcich a vystupujúcich cestujúcich na jednotlivých zastávkach a zaznamená ich do vozidlového informačného systému,“ uviedla hovorkyňa mesta Zuzana Holienčíková.



Novinkou sú tiež špecializované dispečerské pulty priamo na pracovisku dopravného podniku. Tie budú slúžiť na prehľadné zobrazovanie dopravných a prevádzkových informácií o konkrétnych vozidlách. V riadiacom pracovisku pribudla aj veľkoplošná LCD stena, na ktorej sú zobrazené aktuálne zábery z kamier na križovatkách, ako aj poloha jednotlivých spojov.

„Teší ma, že sa dopravnému podniku darí realizovať projekty, ktoré sú potrebné v procese celkového zatraktívnenia verejnej dopravy. Je mimoriadne dôležité, aby mali aj zamestnanci, ktorí sa starajú o prevádzku a riadenie vozidiel, kvalitné podmienky a moderné zázemie. V rámci projektu informatizácie oceňujem aj zabezpečenie nových kamier do vozidiel MHD,“ vyjadril svoj postoj žilinský primátor Peter Fiabáne.

Do 30. septembra by mala byť dokončená aj ďalšia etapa informatizácie MHD. Výsledkom bude 50 elektronických informačných panelov na zastávkach, ktoré budú zobrazovať čísla a časy príchodov jednotlivých liniek. Panely dokonca dokážu prečítať údaje nevidiacim cestujúcim. Európska únia na tento projekt poskytla nenávratný príspevok presahujúci 900-tisíc eur, zatiaľ čo samospráva sa na ňom podieľa omnoho nižšou sumou 47 705 eur.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu