Žilinčania sa sťažujú na vypúšťanie odpadu do kanálu na Rosinskej ceste a zápach, SEVAK vysvetlil situáciu


Foto: Žilinčania sa sťažujú na vypúšťanie odpadu do kanálu na Rosinskej ceste a zápach, SEVAK vysvetlil situáciu

Obyvateľov Vlčiniec a žilinskej mestskej časti Rosinky už dlhšiu dobu trápi zápach, ktorý sa pravidelne šíri z kanálov. Dochádza k tomu najmä v čase, kedy zamestnanci spoločnosti Severoslovenské vodárne a kanalizácie, a. s. (SEVAK) otvárajú kanalizačný vpust na Rosinskej ceste.

Vozidlo spoločnosti SEVAK stretávajú Žilinčania prevažne počas cesty na vodné dielo. Spomínaný vpust sa totiž nachádza priamo pod mostom, po ktorom vedie Košická ulica. Zápach fekálií údajne cítia až na uliciach Majerská a Brezová.

„Rád by som upozornil na správanie SEVAK Žilina. Neustále vypúšťajú fekálie do kanalizácie pod mostom smer Martin. Podľa mňa by to mali vyvážať na čističku do Horného Hričova, keďže si pravdepodobne účtujú dopravu až tam. Svojim konaním blokujú chodník a zároveň ho poškodzujú a taktiež obrubníky okolo cesty,“ napísal nám čitateľ.



Vodárenskú a kanalizačnú spoločnosť sme kontaktovali s otázkou, aké práce jej zamestnanci vykonávajú na uvedenom mieste. Podľa manažérky organizačno-personálneho útvaru Dagmar Roškovej vozidlá SEVAK na Rosinskej ceste vypúšťajú odpadovú vodu, ktorú odoberajú z vlastných prečerpávacích staníc.

„Odpadovú vodu je nutné odčerpávať z prečerpávacích staníc z dôvodu ich pravidelnej údržby a opráv. Kanalizácia, do ktorej sú odpadové vody vypúšťané, je rovnako v prevádzke spoločnosti SEVAK, a.s., a je to najbližší bod, z ktorého je možné odpadovú vodu vypúšťať s ohľadom na stanovenú dimenziu kanalizácie, jej prietoku, zastavanosti okolia, a v neposlednom rade ekonomickej rentability nákladov na dopravu,“ vysvetlila Dagmar Rošková.

Kanalizácia pod mostom na Rosinskej ceste je súčasťou skupinovej kanalizácie, ktorá je zaústená do čistiarne odpadových vôd. Ako ďalej uviedla, pri akejkoľvek manipulácii na verejnej kanalizácii dochádza k úniku určitých látok do ovzdušia. Dočasný zápach spôsobujú aj kontroly revíznych šácht, opravy či čistenie vysokotlakovými vozidlami.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu