Anonymný darca venoval Žiline zariadenia pre nepočujúcich. Umiestnia ich na úrady a do mestských budov


Foto: Anonymný darca venoval Žiline zariadenia pre nepočujúcich. Umiestnia ich na úrady a do mestských budov Foto: Mestský úrad Žilina

Mesto Žilina inštaluje pri príležitosti 10. výročia vzniku Krajského centra nepočujúcich Aneps Žilina na svojich pracoviskách indukčné slučky, ktoré nepočujúcim zjednodušia komunikáciu.

Vďaka slučke sa totiž záznam zvuku prenesie priamo do načúvacieho prístroja nepočujúceho bez akéhokoľvek šumu na pozadí. Budú tak môcť počuť všetko, čo im pracovník hovorí. Dokopy 15 kusov slučiek poskytol mestu Žilina darca, ktorý si prial zostať v anonymite. Cena jednej indukčnej slučky je približne 300 eur s DPH.

Pri príležitosti výročia zorganizovali členovia a podporovatelia Asociácie nepočujúcich Slovenska trojdňovú oslavu, ktorej súčasťou boli umelecké vystúpenia, tvorivé workshopy, diskusie či prezentácie.


Veľmi si ceníme dar, ktorý sluchovo znevýhodneným občanom uľahčí ich každodennú komunikáciu. Je to dôležitý krok v súvislosti so znižovaním informačnej bariéry. Za pomoc veľmi pekne ďakujeme,“ uviedol primátor mesta Žilina Peter Fiabáne.



Slučky budú k dispozícii v klientskom centre mestského úradu, v priestoroch Dopravného podniku mesta Žilina, na pokladni mestskej plavárne, na zimnom štadióne, ako aj v ďalších mestských zariadeniach. Pracoviská vybavené týmto systémom budú označené piktogramami.

Sme veľmi vďační za pomoc aj pre túto špecifickú skupinu ľudí. Indukčné slučky im výrazne pomôžu pri komunikácii na úradoch a v klientskych centrách na území mesta Žilina,“ doplnila Jana Filipová, prezidentka Asociácie nepočujúcich Slovenska.

Indukčné slučky tak zároveň uľahčia komunikáciu nie len znevýhodnením občanom, ale aj samotným zamestnancom inštitúcií.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu