Riskovali životy, aby zachránili iných: Žilinských hasičov ocenili za zásah v tuneli Višňové a zriedkavý zákrok


Foto: Riskovali životy, aby zachránili iných: Žilinských hasičov ocenili za zásah v tuneli Višňové a zriedkavý zákrok
Galéria: 6 fotiek
Foto: HaZZ

Prezidentka Zuzana Čaputová prijala v utorok 13. júna 2023 na audiencii v Grasalkovičovom paláci desiatky hasičov a policajtov, ktorí boli ako jednotlivci, no aj ako kolektívy ocenení za svoje výnimočné činy Zlatým záchranárskym krížom. O slávnostnej udalosti informoval aj Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) v príspevku na sociálnej sieti.

Ocenenie spomedzi príslušníkov z celého Slovenska získalo za profesionálnu spoluprácu v kolektíve aj Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Žiline, ktorého príslušníci v zložení mjr. Mgr. Miroslav Korduliak, npor. Bc. Tomáš Hodas, npor. Jozef Milec, rtm. Jozef Vrábel, práp. Ing. Patrik Vaľko a rtm. Miroslav Chladný zasahovali v auguste 2022 pri požiari stavby tunela Višňové.

„Po príchode na miesto udalosti zistili, že z tunela bolo samo evakuovaných 83 osôb z toho tri osoby boli intoxikované splodinami horenia. Ďalším prieskumom hasiči zistili, že v tunelových rúrach sa nachádzajú ďalšie dve osoby,“ spresnil priebeh zásahu HaZZ.

Žilinská posádka na čele s veliteľom zásahu Miroslavom Korduliakom ani sekundu neváhala a aj napriek riziku ohrozenia vlastných životov a zdravia vošla so špeciálnym hasičským vozidlom do husto zadymenej tunelovej rúry. Dve intoxikované osoby našli viac ako kilometer od vstupu do tunela. Naložili ich do vozidla a transportovali do bezpečia. Vďaka ich konaniu sa tak napokon podarilo dva ľudské životy zachrániť.


Galéria: 6 fotiek

Jeden z členov posádky, por. Bc. Jozef Vrábel, okrem kolektívneho ocenenia získal aj čestné uznanie za vykonanie zriedkavého zákroku, keď bol v novembri 2022 v ambulancii HaZZ vyslaní k dopravnej nehode dvoch áut. Svojím skutkom preukázal vysokú mieru odbornosti, ale aj svoju kompetentnosť.

„Na mieste udalosti sa nachádzali dve zranené osoby. Po rýchlom zhodnotení ich zdravotného stavu začali hasiči s vyslobodzovaním ťažšie zraneného muža. Pacient sedel na mieste vodiča, dýchal, no nebol pri plnom vedomí. Po založení krčného goliera a krátkej chrbticovej dosky, pacienta vyslobodili z auta a naložili ho do sanitky,“ opísala HaZZ.

Tam príslušníci HaZZ pokračovali v stabilizovaní jeho vitálnych funkcií. Po druhotnom vyšetrení však zistili, že muž má pravdepodobne sériovú zlomeninu rebier, tenzný pneumotorax, podozrenie na zlomeninu ľavej hornej a ľavej dolnej končatiny a iné vnútorné poranenia, ktoré zhoršovali jeho zdravotný stav a rozvíjali u pacienta hemoragický šok.

„Po zistení rozsahu zranení bol pacientovi vykonaný zriedkavý zákrok, dekompresia hrudníka punkčnou ihlou. Ide o zákrok, pri ktorom sa ihlou prepichuje hrudný kôš a tým sa uvoľňuje vzduch, ktorý sa hromadí v hrudníku, utláča pľúca a srdce, čo vedie k následnej zástave. Tento skutok výrazne pomohol pacientovi a zachránil mu život,“ priblížila HZS.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu