Usmrtili problémovú medvedicu, ktorá ohrozovala ľudí na hranici Žilinského a Trenčianskeho kraja


Foto: Usmrtili problémovú medvedicu, ktorá ohrozovala ľudí na hranici Žilinského a Trenčianskeho kraja Foto: Ilustračné foto/Mariya na pixabay.com

Zásahový tím pre medveďa hnedého ŠOP SR usmrtil v pondelok 12. júna v nočných hodinách problémového jedinca medveďa hnedého. Pohyboval sa na hranici Žilinského a Trenčianskeho kraja, pri ceste medzi obcami Vrícko a Kľačno.

Približne 6-ročnú samicu s hmotnosťou do 100 kg spozorovali v blízkosti ľudských obydlí, kde svojím správaním a častými návštevami obce a okolia ohrozovala bezpečnosť obyvateľov a spôsobovala škody na majetku. Zásahový tím preto monitoroval jej pohyb.

Zozbierané údaje u nej potvrdili rýchlo postupujúcu stratu plachosti a nízku senzitivitu na plašenie. Plašenie problémových jedincov medveďa hnedého je jednou z foriem averznej terapie, ktorej cieľom je znovu navodenie plachosti u jedincov s pozmeneným správaním prostredníctvom negatívneho stimulu.

„Všetky použité metódy však u predmetného jedinca boli neúčinné. Jeho správanie bolo vyhodnotené ako preukázateľné a reálne riziko ohrozenia zdravia a života ľudí žijúcich a pohybujúcich sa v predmetných lokalitách,“ spresňuje hovorkyňa ŠOP SR Kristína Bocková.


Umiestnenie problémového medveďa do odchovného zariadenia podľa nej nebolo možné, nakoľko išlo o jedinca navyknutého na voľný život v prírode a nebola by možná jeho adaptácia na umelo vytvorené podmienky v zajatí. Medvedica bola odstránená z populácie v súčinnosti s políciou, telo bolo odovzdané miestnemu poľovnému združeniu Horná Nitra.

Okolie obce je však pre zvýšený výskyt medveďa hnedého intenzívne monitorované aj naďalej a Zásahový tím ŠOP SR robí všetky potrebné opatrenia za účelom zabezpečenia bezpečnosti miestnych obyvateľov. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu