Diviaky z lesoparku zatiaľ nezastrelia. Podľa mesta sa presúvajú do Rosiny, kde majú pokoj


Foto: Diviaky z lesoparku zatiaľ nezastrelia. Podľa mesta sa presúvajú do Rosiny, kde majú pokoj Foto: Juraj Fabus

V okolí žilinskej univerzity, Lesoparku Chrasť a Lesoparku Bôrik sa už dlhšiu dobu pohybuje samica diviaka s niekoľkými mláďatami. Po opakovaných nepríjemných stretnutiach s ľuďmi, ktorí týmito lokalitami prechádzali, sa Žilinčania začali na zvieratá sťažovať vedeniu mesta.

Koncom mája sme informovali o tom, že diviačiu rodinku s najvyššou pravdepodobnosťou čaká smrť. Vedúci oddelenia životného prostredia Odboru správy verejného priestranstva a životného prostredia Mestského úradu v Žiline Filip Kopták totiž v tom čase uviedol, že práve prebieha proces povoľovania mimoriadneho odstrelu všetkých zvierat.


Táto informácia však podľa hovorkyne mesta Žilina Zuzany Holienčíkovej nie je správna. Samospráva aktuálne o možnom usmrtení diviakov komunikuje s okresným úradom a poľovníkmi, povoľovací proces ale zatiaľ neprebieha. Miesta najčastejšieho výskytu divej zveri sú pravidelne monitorované.


„Uvažujeme o možnom vytlačení diviakov do miest, kde majú väčší životný priestor a zároveň sú tieto miesta v extraviláne mimo územia mesta, lesoparku a občanov. V nadväznosti na monitoring a pravidelné obhliadky v teréne sme zistili, že diviačica sa premiestnila a čoraz častejšie sa vyskytuje v katastri obce Rosina na poliach a miestach, kde má pokoj,“ vysvetlila Zuzana Holienčíková.

Podľa podnetov a fotografií od našich čitateľov sa však diviaky do lesoparku a k univerzite stále vracajú. Naposledy boli na kameru zachytené v nedeľu 4. júna, kedy sa pohybovali po ceste vedúcej od obchodného centra Dubeň k univerzite.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu