V Kaštieli Radoľa sa pripravuje jedinečná výstava sklenených výrobkov


Foto: V Kaštieli Radoľa sa pripravuje jedinečná výstava sklenených výrobkov Foto: Kaštieľ Radoľa

Kysucké múzeum pod záštitou Žilinského samosprávneho kraja pozýva záujemcov na výstavu Pohľad cez sklo v Kaštieli Radoľa. Jej predmetom je jedinečná zbierka umeleckého a úžitkového skla od rozličných slovenských i českých dizajnérov, ktorá patrí Kláre Samuelisovej.

Tá sa zberateľstvu skla venuje už viac než 15 rokov a jej zbierka presahuje 600 kusov. Narodila sa do rodiny úspešného košického sudcu a maliara Ladislava Samuelisa a vyrastala s láskou k umeniu a dizajnu. Vyštudovala odbor výtvarná výchova - slovenský jazyk na univerzite v Prešove, pôsobila ako pedagogička na Ľudovej škole umenia i na Technickej univerzite. Taktiež založila výtvarný odbor na ZUŠ Bernolákova v Košiciach a je držiteľkou Ceny primátora mesta Košice.

V zberateľstve sa zameriava predovšetkým na hutné sklo, neskôr začala zbierať aj secesné sklo. Jej zbierka je dôkladne roztriedená podľa sklárskych hút, kde boli jednotlivé diela vyrobené, i podľa autorov.

Sklo je obľúbený materiál s bohatým využitím a históriou. Podľa starej legendy bolo vynájdené, keď si obchodníci so sódou, ktorých zahnala búrka na pobrežie Sýrie, nemali na čom pripraviť jedlo. Z lode preto priniesli hrudy sódy a rozložili oheň. Keď sa sóda v ohni zmiešala s púštnym pieskom, vznikla roztavená priehľadná hmota. 


Na území Slovenska má výroba skla dlhoročnú tradíciu. Už v šiestom storočí sa na našom území vyrábali sklenené koráliky a prvé písomné zmienky o výrobe skla u nás pochádzajú zo 14. storočia v sklárňach v Sklených Tepliciach a Sklenom, neskôr i v Bardejove. Výroba skla na Slovensku sa potom nepretržite rozvíjala, v 20. storočí už fungovali sklárne v Lednických Rovniach, Utekáči, Zlatne, Katarínskej Hute, Málinci, Nemšovej a Uhrovci.

Ďalšie zaujímavosti z histórie tohto zázračného materiálu a výber úžitkového dizajnu si návštevníci môžu vychutnať na výstave, ktorá potrvá do 10. septembra.


Miesto: Kaštieľ Radoľa
Dátum: 04.06.2023 - 16:00    10.09.2023 - 18:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu