Najzadĺženejším mestom na Slovensku napriek štátnej pomoci zostáva Žilina


Foto: Najzadĺženejším mestom na Slovensku napriek štátnej pomoci zostáva Žilina Foto: ilustračné

Medziročne sa mestu Žilina podarilo znížiť dlh z pôvodnej hodnoty 77,1 % na 59,7 % bežných príjmov, veľká časť zlepšenia však podľa analytikov INEKO pripadá na odpustenie časti dlhu, ktoré pred voľbami schválila vláda. Podľa sľubu Róberta Fica, ktorý vyslovil na výjazdovom rokovaní vlády Slovenskej republiky, má byť Žiline odpustený celý dlh vo výške 17,5 milióna eur, ktorý vznikol v súvislosti s výstavbou dediny pre automobilku KIA pri Krasňanoch.



V štatistikách pre rok 2014 vychádza, že Žilina si aj vďaka tomuto kroku zaistila prvú priečku v zlepšovaní hospodárenia miest na Slovensku. “Znamená to, že dokázali podstatne zlepšiť všetky alebo veľkú časť z nasledovných ukazovateľov: znížiť celkový dlh mesta, dosiahnuť nižšie náklady spojené s obsluhou dlhu, minimalizovať záväzky viac ako 60 dní po splatnosti, zlepšiť bilanciu bežného a kapitálového účtu a tiež okamžitú likviditu,” opísal pre TASR Matej Tunega, ktorý spolupracuje s INEKO.

Druhým najzadlženejším mestom bola podľa TASR ku koncu roka 2014 Čadca s dlhom na úrovni 48,3 %. Na 3. mieste skončil Púchov s celkovým dlhom na úrovni 48,1. Všetky ostatné veľké mestá mali dlh menší ako 40 % svojich ročných príjmov.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TASR