V Bytči havarovalo motorové lietadlo, na mieste zasahujú všetky zložky


Foto: V Bytči havarovalo motorové lietadlo, na mieste zasahujú všetky zložky
Galéria: 7 fotiek
Foto: Vľavo –⁠ Facebook/Tomi Svetloššák; vpravo –⁠ Žilinak.sk

Operačné stredisko Hasičského a záchranného zboru v Žiline informovalo dnes, 4. júna 2023, vo večerných hodinách o dopravnej nehode malého motorového lietadla v mestskej časti Bytče s názvom Hliník nad Váhom, kde lietadlo spadlo do poľa.

K nehode po nahlásení udalosti ihneď vyrazili bezpečnostné aj záchranné zložky a v okolí sa nachádza aj množstvo peších osôb a motoristov, ktorí pozorujú ich zásah.

Pri nehode je prítomných 12 príslušníkov HaZZ z hasičských staníc Žilina a Bytča s piatimi kusmi hasičskej techniky. K prípadu bola vyslaná aj hasičská sanitka a o pomoc bola požiadaná aj žilinská posádka Krištof 06 leteckej záchrannej služby Air - Transport Europe.

Po neodkladnom vzlete smeroval záchranársky vrtuľník k miestu určenia. Lekárka bola do terénu vysadená palubným navijakom. Na mieste bolo zistené, že jedna osoba nachádzajúca sa vo vraku lietadla už, žiaľ, nejavila známky života a na mieste mohla lekárka konštatovať už len úmrtie,“ informovali leteckí záchranári v príspevku na sociálnej sieti.

Podľa ľudí nachádzajúcich sa na mieste malo lietadlo letieť zo žilinského letiska, pričom k jeho pádu malo dôjsť v čase, keď rozťahovalo iné lietadlo. Chvíľu po náraze sa pritom motorové lietadlo malo vznietiť.

Pôvodne sa na základe pohybu príslušníkov HaZZ mylne zdalo, že prehľadávajú okolie. Táto informácia však nebola potvrdená. Viaceré trasy od miesta udalosti a k nemu hasiči zvolili len kvôli šírkovým pomerom a sťaženému terénu v danej lokalite.


Krátko pred 9. hodinou večer na miesto dorazili ďalší policajní príslušníci, medzi ktorými sú aj vyšetrovatelia. Ako uviedlo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru (KR PZ) v Žiline v príspevku na sociálnej sieti, k pádu lietadla došlo z doposiaľ nezistených príčin.

Vzhľadom na skutočnosť, že na mieste prebiehajú prvotné úkony, nie je možné poskytnúť žiadne bližšie informácie,“ doplnila hovorkyňa KR PZ v Žiline.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu