Videli ste už svojho dvojníka alebo kravu padajúcu na čln? Žilinské divadlo sa lúči s dvojicou inscenácií


Foto: Videli ste už svojho dvojníka alebo kravu padajúcu na čln? Žilinské divadlo sa lúči s dvojicou inscenácií Foto: Mestské divadlo Žilina

Začiatok júnového programu v Mestskom divadle Žilina bude patriť derniéram. Aj v tomto mesiaci sa budeme lúčiť s dvomi inscenáciami, ktoré inšpirujú, nútia premýšľať a vyvolávajú smiech či uvoľnenie. Sú nimi výnimočná inscenácia Deň, keď som ja už viac nebol ja a satirická komédia Žltá čiara, obe v réžii umeleckého šéfa Eduarda Kudláča. Nenechajte si ujsť príležitosť zažiť ich poslednýkrát na javisku žilinského divadla.

Deň, keď som ja už viac nebol ja je hra o magickej premene bežného, monotónneho dňa vďaka skrytým túžbam, ktoré sú v každom z nás. Čo by ste povedali na to, ak by ste pri obyčajnej večeri uvideli svojho dvojníka? 

Predstavte si bežné ráno bežnej rodiny. Muž, jeho žena, dcéra a syn. Rutina. Vstať, vypiť kávu, pobozkať deti a odísť do práce. Večer je ale všetko inak. Muž vstúpi do domu a pritom už sedí v kuchyni. Nikoho to ale neprekvapí. A nikoho neprekvapí ani druhá žena, ktorá vyjde z kúpeľne. Dvojníci muža a ženy sú totiž úplne iní, ale predsa podobní. Prítomnosť nových identít naruší bežný chod rodiny, ale zdá sa, že muž a žena nikdy neboli šťastnejší.

Kam sme ochotní vykročiť, aby sme spoznali naše vlastné ja a priznali si, po čom skutočne túžime? A ako bude pokračovať život obyčajnej rodinky žijúcej v malom dome na okraji mesta s predzáhradkou a nesplatenou hypotékou? Môžete to zistiť už v piatok 2. júna o 19:00 hod. v poslednom predstavení hry renomovaného súčasného dramatika Rolanda Schimmelpfenniga Deň, keď som ja už viac nebol ja.


Ďalšou a zároveň poslednou derniérou v sezóne 2022/2023 je komédia Žltá čiara o neviditeľných mechanizmoch bezpečnostnej politiky. Hru napísali dramatičky Charlotte Roos a Juli Zeh ako mozaiku rôznych ľudských osudov, ktoré prepája jedna absurdná udalosť. Africký rybár sa v dôsledku nehody ocitol na pobreží Európy. Na jeho rybársky čln padla z čistého neba krava a dolámala ho. Toto absurdné vysvetlenie pobrežnú stráž nezaujíma a k stroskotanému rybárovi pristupujú ako k utečencovi a potenciálnemu teroristovi.

Motív záhadnej nehody vyjasňujú rozvíjajúce sa príbehy ostatných postáv. Hrdinovia hry Žltá čiara neustále narážajú na reálne znázornené alebo vnútorne prežívané hranice – žlté čiary. Čo nakoniec predchádzalo pádu kravy na rybársky čln? Odpoveď nájdete vo štvrtok 8. júna o 19:00 hod. vo veľkej sále Mestského divadla Žilina.

Vstupenky na predstavenia si môžete kúpiť osobne v pokladnici Mestského divadla Žilina alebo online v sieti Ticketportal, pričom po zadaní kódu DERNIERA získate na tieto dve predstavenia 30 % zľavu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu