V ranči pri Žiline požiadali o utratenie ďalších troch šeliem. Zvyšné ešte stále hľadajú nový domov


Foto: V ranči pri Žiline požiadali o utratenie ďalších troch šeliem. Zvyšné ešte stále hľadajú nový domov Foto: Facebook/Ranč pri Žiline

Ani po takmer dvoch týždňoch od tragickej udalosti v Ranči pri Žiline nie je jasné, kde nájdu exotické šelmy svoj nový domov. Podľa ministra pôdohospodárstva Jozefa Bíreša by mohli byť premiestnené do iných chovných zariadení na Slovensku alebo v zahraničí.

„Myslím si, že treba vyčerpať všetky možnosti náhradnej opatery. Aj medzinárodné organizácie na záchranu zvierat na to pomôžu. Nebude to zajtra, bude to dlhodobejší proces,“ skonštatoval Bíreš s tým, že aktuálne s nejakými inštitúciami komunikujú.

„Zatiaľ sa zo Slovenska prihlásili dve chovné zariadenia, ale jedná sa len o dve zvieratá,“ dodáva Bíreš. Iné zoologické záhrady údajne nemajú kapacity na takýto počet a druh jedincov. Štát tak hľadá pomoc aj za hranicami. V opačnom prípade hrozí, že ich budú musieť utratiť.

Podľa portálu tvnoviny.sk hľadá nový domov dohromady až 6 levov a 11 tigrov. Zvieratá sa zatiaľ aj naďalej nachádzajú na ranči a sú normálne chované. Zariadenie však podlieha prísnemu monitoringu zo strany štátu. Regionálna veterinárna a potravinová správa v Žiline vydala pre ranč opatrenia s cieľom zvýšiť bezpečnosť a dozor.


Po nájdení mŕtveho muža vo výbehu šeliem usmrtili v ranči dve zvieratá. Jedno zastrelila polícia a druhé uspal veterinárny lekár. O utratenie ďalších troch šeliem požiadala majiteľka ranča kvôli obavám, že by sa situácia mohla zopakovať. Boli totiž v skupine so zvieraťom, ktoré zabilo chovateľa.

RVPS však zatiaľ žiadne príkazy na usmrtenie zvierat z ranča nevydala. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu