Nová synagóga v Žiline naposledy pootvára počas rekonštrukcie (výstava a koncerty)


Foto: Nová synagóga v Žiline naposledy pootvára počas rekonštrukcie (výstava a koncerty)
Galéria: 4 fotky

Na budúci rok by sa aktivistom zo Stanice Žilina-Záriečie mohlo podariť dokončiť rekonštrukciu Novej synagógy od nemeckého architekta Petra Behrensa. Ale napriek tomu, že na obnove sa ďalej pracuje, ešte poslednýkrát pootvorili dvere staveniska kultúrnym akciám – tematickej výstave “Strach. Pôvod štátu” s dielami sedemnástich umelcov, a sérii väčších popových koncertov, ktoré otestujú budúcu akustiku aj kapacitu – hrať prídu Jana Kirschner, Korben Dallas & Zrní, Pressburger Klezmer Band a Bez ladu a skladu & Para.

Strach, ktorého sa netreba báť

“Štát pochádza zo strachu, ktorý nás neparalyzuje, ale ženie vpred smerom k šľachetnosti, priateľstvám a zmyslu pre humor,” píše na úvod výstavy jeden z kurátorov Fedor Blaščák. Výstava sa otvorila vo štvrtok 24. septembra 2015 a potrvá do konca októbra. Témou výstavy nie je politika, zámerom nie je podávať správy o politických situáciách. Skôr vyrozprávať fragment príbehu imaginárneho jednotlivca, ktorý chce ostať slušným človekom vo svete plnom zákopov a hraníc medzi ľuďmi, komunitami aj štátmi.

Fedor Blaščák spolu s druhým kurátorom, Rakúšanom Christianom Kobaldom, začali čítaním klasických filozofických prác od Thomasa Hobbesa (Leviatan) a jej súčasnej interpretácie od Leo Straussa (Political philosophy of Hobbes: Its basis and its genesis). Vo vzťahu k budovaniu moderných štátov je podľa nich strach to, čo nám pomáha získať vedomosť o vlastnej slabosti – naše skúsenosti s násilím a hrôza z neho nás vedie k uvedomeniu si, že sme vždy vydaní na milosť tým druhým. Zoči-voči dobovému chaosu z polovice 17. storočia Hobbes ponúka myšlienku, že lepšie než permanentná revolúcia či tridsaťročná vojna bude, ak sa vydáme napospas (všemocnému) štátu, v ktorom strach z útoku iných bude nahradený strachom z potrestania tých, čo útočia. Leo Strauss o 300 rokov neskôr v reflexii na hrôzy prvej, a pred úsvitom druhej svetovej vojny, k tomu poznamenal, že moderné spoločnosti, ktoré nemajú skúsenosť s terorom anarchie vydržia len tak dlho, ako si naň budú pamätať.

Existuje o týchto veciach veľa hrubých kníh, no pre kurátorov výstavy tou základnou otázkou z toho zostalo, ako súvisí myšlienka slobody jednotlivca a zrod moderného európskeho liberalizmu s ideou štátu ako moderného dozorcu nad normami. Ak je podstatou spoločenskej zmluvy pri vzniku štátu dôvera, prečo “musíme bezpečnosť zaistiť nie zmluvami, ale trestami“? “Politické umenie, ktoré vzniká v reakcii na dobové, či aktuálne politické okolnosti tu vystavujeme len málo.  Skôr, než  sa štát stane skutočným politickým útvarom s vlastným vojskom a hranicami, je pôvodne abstraktnou myšlienkou, ideálom, ktorý v skutočnosti neexistuje.  Preto sa tu zaoberáme subjektívnymi zdrojmi dôvery, ktoré formujú myšlienku spoločenstva a uľahčujú jednotlivcovi veriť, že spojenie a spolupráca s ostatnými sľubuje lepší život,” dodáva Fedor Blaščák, ktorý spolu s Christianom Kobaltom pol roka cestovali do Berlína, Budapešti, Krakova, Kyjeva, Minska a pracovali na výbere diel a umelcov. Tými sú: Denisa Lehocká (SK), Constant Dullaart (NL), Martin Kollár (SK), Andrey Kuzkin (RU), Zbyňek Baladrán (CZ), Boris Ondreička (SK), Nikita Kadan (UA), Vladislav Shapovalov (RU), Juraj Sukop (SK), Dani Gal (IL), Ágnes Eperjesi (HU), Michal Moravčík (SK), Igor&Ivan Buharov (HU), Rokko Juhász (SK,HU), Ján Gašparovič (SK) a Tomáš Svoboda (CZ).

Výstava je otvorená v Novej synagóge do 28. 10. 2015, v pracovných dňoch od 12.00 do 18.00, ale najzaujímavejšie budú určite komentované prehliadky s Fedorom Blaščákom. Prvá bola v sobotu 3. 10., ďalšie budú vo štvrtok 15. 10. a v pondelok 26. 10., vždy o 17.00. Ďalšou sprievodnou akciou výstavy v sobotu 3. 10. bol živý “dj-ský mix” rozhlasových nahrávok Daniho Gala, izraelského umelca žijúceho v Berlíne, ktorý má v zbierke stovky platní s rozhlasovými záznami dôležitých udalostí 20. storočia vo všetkých jazykoch sveta. Prejavy svetových lídrov a rozhovorov s nimi, citácie mierových dohôd a petícií za ľudské práva sú svedectvom aj spomienkou na udalosti, ktoré tvorili dejiny od čias vynálezu fonografu až po pád Berlínskeho múru. “Záverečnou” akciou výstavy bude v pondelok 26. 10. neformálna večera spojená s prednáškou a diskusiou pod názvom “Made in Czechoslovakia” o krátkej histórii spoločného štátu Čechov a Slovákov.

Viac sa dočítate na www.novasynagoga.sk/strach-povod-statu/.







Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Stanica Žilina-Záriečie