Diviačica a jej mláďatá z lesoparku majú byť zastrelené, mesto obmedzilo voľný pohyb psov


Foto: Diviačica a jej mláďatá z lesoparku majú byť zastrelené, mesto obmedzilo voľný pohyb psov Foto: Ilustračné foto/pixabay.com. Vľavo: Michal Renčo, vpravo: Paul Henry Degrande

Vedenie mesta Žilina zareagovalo na sťažnosti svojich obyvateľov ohľadom divej zveri, ktorá sa pohybuje v okolí Lesoparku Chrasť a žilinskej univerzity. Diviačicu s mláďatami s najvyššou pravdepodobnosťou čaká smrť.

Na jej pohyb a neskôr aj agresívne správanie upozornili viacerí návštevníci lesoparku. Počas uplynulých dní mala zaútočiť na dva psy a dieťa. Včera sme tiež informovali o Žilinčanke, ktorú zviera naháňalo počas prechádzky so psom. Tá kontaktovala náš spravodajský portál aj vedenie mesta.


„Diviačicu s jednoročnými prírastkami evidujeme, aktuálne prebieha proces povolenia mimoriadneho odstrelu najbližším poľovníckym zrušením. Tento proces nie je úplne jednoduchý vzľadom že poľovať by sa malo aj na mladé kusy a v blízkosti intravilánu,“ odpovedal Filip Kopták, vedúci oddelenia Životného prostredia Odboru správy verejného priestranstva a životného prostredia Mestského úradu v Žiline.


Kopták mladú ženu taktiež upozornil, aby bola pri venčení psíka v Lesoparku Chrasť a Lesoparku Bôrik obzvlášť opatrná. Do doby, kým neprebehne úspešný lov, má svojho domáceho miláčika držať výhradne na vôdzke. To isté platí aj pre ostatných obyvateľov Žiliny.

„Voľný pohyb psov je momentálne obmedzený len na vyhradených miestach venčovísk (Solinky - pod zástavkou Smreková a Hájik pod ulicou Petzvalová),“ doplnil Kopták.

Zaujímavé je, že mestská polícia podľa zástupcu náčelníka Martina Matejka neeviduje ani jeden podnet týkajúci sa diviakov v lesoparku a jeho okolí. Zákon však príslušníkom mestskej polície ani len neumožňuje eliminovať lesnú zver, to je v kompetencii správcu poľovného revíru.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu