V závere mesiaca v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke ožije tradícia váľania májov


Foto: V závere mesiaca v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke ožije tradícia váľania májov Foto: Múzeum kysuckej dediny

Počas poslednej májovej nedele, 28. mája 2023, oživia členovia Ľudovej hudby Potočiari z Novej Bystrice v priestoroch Múzea kysuckej dediny tradíciu váľania májov. Tento akt bol v minulosti významnou súčasťou kalendárneho zvykoslovia a na dedinách patril medzi spoločenské udalosti.

V sprievode lokálneho spoločenstva - zvedavých detí, mladých aj dospelých, mládenci na konci mesiaca obchádzali všetky dvory, v ktorých postavili máje. Okolo mája vykrúcali svoje milé, trasením mája oznamovali čas jeho konca. Šikovní junáci boli za váľanie mája obdarovaní mladými devami koláčmi, úsmevom, objatím, sladkým bozkom a po zvalení mája dostali aj fľašu pálenky,“ spresňuje etnológ Kysuckého múzea Pavol Markech.

Podľa Markecha sa váľanie májov nezaobišlo bez radostných emócií. Tanec a zábava napĺňali dedinu počas celého dňa a potom pokračovali podľa nálady až do večera. Niekde sa dokonca zábava preniesla do krčmy, kde večer pokračovala za spevu a tanca.


Program počas podujatia: 

  • 13:30 hod. Váľanie mája pri Základnom kameni,
  • 14:00   hod. Hrajúca a spievajúca železnica,
  • 15:00 hod.    Váľanie mája na lúke pri obytnom dome Do Rybov.

Návštevníci počas dňa môžu taktiež navštíviť výstavu zo zbierok Kysuckého múzea – Hlávka do krásy odetá a výstavu Vlaky s vôňou dreva, ktoré sa nachádzajú v Multifunkčnom objekte. V ponuke zostáva aj výstava v Raganovom mlyne prezentujúca práce beskydských výtvarníkov.


Miesto: Múzeum kysuckej dediny, Vychylovka
Dátum: 28.05.2023 - 13:30    17:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu