Deň bielej palice 2015 už 15. októbra


Foto: Deň bielej palice 2015 už 15. októbra

Celoslovenská akcia sa bude konať vo štvrtok 15. októbra v čase medzi 08.00 h až 12.00 h v takmer 50 slovenských mestách na viac ako 60 priechodoch pre chodcov. V rámci žilinského kraja sa do nej zapoja a stanoviská budú v mestách: Žilina, Martin, Čadca, Turčianske Teplice, Ružomberok, Dolný Kubín, Trstená a Liptovský Mikuláš. Cieľom akcie je upozorniť vodičov na chodcov s ťažkým zrakovým postihnutím, ktorí sa pohybujú s bielou palicou či vodiacim psom.

Policajti poučia hriešnikov šoférov
 
V Deň bielej palice budú nevidiaci figuranti – aktívni používatelia bielej palice na priechodoch pre chodcov signalizovať vôľu prejsť na opačnú stranu cesty. Niekoľko desiatok metrov za priechodom budú stáť policajné hliadky. Tie vodičov, ktorí nevidiacemu chodcovi nedali prednosť, poučia o priestupku a odovzdajú im informačný leták s vysvetlením funkcie bielej palice. Vodiči, ktorí zastavia chodcovi s bielou palicou, dostanú od dobrovoľníkov ÚNSS darček - osviežovač vzduchu do auta s motívom Dňa bielej palice. Biela palica v rukách nevidiacich a slabozrakých je na priechodoch pre chodcov znamením, že vodič musí zastaviť.

Kompletný zoznam priechodov pre chodcov a časového intervalu, v ktorom sa akcia na nich uskutoční, bude zverejnený na web stránke www.unss.sk 07. októbra 2015. Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska je občianske združenie, ktorého členmi sú nevidiaci a slabozrakí ľudia, ich priaznivci, priatelia a rodičia. V súčasnosti má viac ako 4 000 členov združených v 65 základných organizáciách. Svoje služby, poradenstvo a aktivity poskytuje ľuďom so zrakovým postihnutím v každom kraji Slovenska bezplatne. Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska vznikla v roku 1990.

Miesto: -
Dátum: 15.10.2015 - 08:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina