Od júna príde Žilinský kraj o tri okresné súdy, do platnosti vstupuje reforma súdnej mapy


Foto: Od júna príde Žilinský kraj o tri okresné súdy, do platnosti vstupuje reforma súdnej mapy Foto: ilustračné

Od 1. júna vstúpi do platnosti reforma súdnej mapy, ktorá prinesie zmeny aj pre obyvateľov Žilinského kraja. Sústavu súdov bude po novom tvoriť odvolací - Krajský súd (KS) v Žiline a štyri sídelné okresné súdy (OS) – Žilina, Martin, Liptovský Mikuláš a Námestovo.

Informuje o tom hovorkyňa žilinského krajského súdu Anna Dudová Záborská. Výkon súdnictva podľa nej prechádza z čadčianskeho na žilinský OS, z ružomberského na liptovskomikulášsky OS, z dolnokubínskeho na námestovský OS a zrušené súdy budú naďalej fungovať ako pracoviská sídelných súdov.

„Všetky OS, vrátane ich pracovísk, budú naďalej rozhodovať v civilných, trestných a rodinných veciach. V obchodných a pracovných veciach bude rozhodovať iba OS Žilina, a to pre celý obvod KS v Žiline. Podateľne a infocentrá budú fungovať na sídelných súdoch a aj na ich pracoviskách,“ uviedla Dudová Záborská.

Žilinský krajský súd bude naďalej rozhodovať o odvolaniach v civilných, trestných a rodinných veciach s tým, že v rodinných veciach bude príslušným súdom aj pre obvody KS v Banskej Bystrici a v Trenčíne. „O odvolaniach v obchodných veciach bude rozhodovať KS v Banskej Bystrici aj pre obvod KS v Žiline,“ dodala.


Očakávať môžeme rýchlejšie konania aj kvalitu rozhodnutí

Reforma súdnej mapy má za cieľ zvýšenie efektivity výkonu súdnej moci a zabezpečenie špecializácie sudcov na hlavné agendy. Od 1. júna tak bude vo veciach rozhodovať sudca, ktorý sa bude špecializovať iba na jeden druh súdnej agendy – civilnoprávnej, trestnoprávnej, rodinnoprávnej alebo obchodnoprávnej.

„Zmenou je, že za týmto sudcom bude musieť účastník konania cestovať v niektorých prípadoch aj na vzdialenejší súd. V niektorých prípadoch sa pre účastníka konania nič nemení a veci budú v prvom stupni prerokované na sídelnom súde alebo na pracovisku, kde účastník konania býva,“ dodáva hovorkyňa.

Na súdoch tak budú pôsobiť štyri skupiny rovnomerne zaťažených sudcov, čo by malo prispieť k rýchlejším konaniam a vyššej kvalite rozhodnutí. V spojení s elektronickým súdnym manažmentom budú mať občania lepší prehľad a zvýši sa aj transparentnosť a dôveryhodnosť súdnictva.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu