Po meste jazdia vozidlá podobné mestskej polícií, patria však firme


Foto: Po meste jazdia vozidlá podobné mestskej polícií, patria však firme

Vodiči jazdiaci po meste si všimli vozidlá, ktoré sa dajú zameniť s vozidlami mestskej polície. Biele auto s modrými pásmi a majákom vyzerá na prvý pohľad rovnako. Rozdiel zbadáte, až keď si všimnete nápis na dverách. Ide o spoločnosť SELVIT, ktorá sa zaoberá predajom a servisom zdravotníckej techniky a výstražnej signalizácie pre záchranné zdravotnícke služby, políciu, hasičský záchranný systém, armádu a všetky záchranárske zložky.

Zameniteľnosť vozidla - znenie zákona

§ 22a Označenie motorových vozidiel používaných na plnenie úloh obecnej polície
(1) Na plnenie úloh obecnej polície podľa tohto zákona možno používať motorové vozidlá iba v bielom farebnom vyhotovení s nápisom „OBECNÁ POLÍCIA“ alebo „MESTSKÁ POLÍCIA“ tvoreným veľkými tlačenými písmenami čiernej farby umiestneným na obidvoch bočných stranách vozidla, na prednej časti vozidla a na zadnej časti vozidla;

ustanovenie § 22 ods. 6 platí obdobne. Veľkosť písmen tvoriacich nápis na obidvoch bočných stranách vozidla a na prednej časti vozidla je najmenej 100 mm. Veľkosť písmen tvoriacich nápis na zadnej časti vozidla je najmenej 50 mm. Na obidvoch predných dverách vozidla je pod nápisom podľa prvej vety umiestnený názov obce tvorený veľkými tlačenými písmenami čiernej farby s veľkosťou najmenej 40 mm a erb obce. Na prednej časti vozidla je pod nápisom podľa prvej vety umiestnený erb obce.

Oslovili sme aj samotnú spoločnosť, nakoľko nás kontaktovali viacerí čitatelia a chceli vedieť bližšie informácie. 


“Uvedené vozidlo patrí firme SELVIT s.r.o. Žilina a slúži na účely testovania systému ATENEA pre štátne zložky SR a taktiež pre zahraničné štátne zložky.  Vozidlo nemá žiadne zameniteľné označenie vozidiel MP. Správnosť označenia motorových vozidiel obecných a mestských polícií podľa hore uvedeného schváleného zákona sa nachádza na obrázku nižšie,” uviedol Jozef Seleš, konateľ spoločnosti.

Zákon v tomto prípade porušený nebol a firma má plné právo na takéto označenie auta. To, že ľudia si ho mýlia s mestskou políciou už nie je možné ovplyvniť.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu