Riaditeľ Informačnej služby OSN Martin Nesirky si počas návštevy Žiliny vypočul aj osobné príbehy Ukrajincov


Foto: Riaditeľ Informačnej služby OSN Martin Nesirky si počas návštevy Žiliny vypočul aj osobné príbehy Ukrajincov
Galéria: 13 fotiek
Foto: Nadácia Milana Dubca

Žilina v rámci organizácií ako Ukrainska spilka a IOM (Medzinárodnej organizácie pre migráciu) aj po viac ako roku od vypuknutia vojny u našich východných susedov poskytuje ukrajinským rodinám podporu a bezpečie . Na ich fungovanie sa v rámci pracovnej cesty do Žiliny prišiel v stredu 26. apríla 2023 pozrieť aj Martin Nesirky, riaditeľ Informačnej služby OSN (UNIS) vo Viedni.

UNIS Viedeň, ako Informačné centrum OSN, pokrýva okrem Slovenska aj Maďarsko, Rakúsko a Slovinsko. Cieľom UNIS Viedeň je v týchto krajinách šíriť informácie a zlepšovať porozumenie práce a cieľov Spojených národov prostredníctvom komunikácie a partnerskej spolupráce s médiami, vládou, univerzitami, školami a mimovládnymi organizáciami.

Počas svojej návštevy sa riaditeľ Nesirky najprv zúčastnil modelovej konferencie OSN so žiakmi Bilingválneho gymnázia, odkiaľ smeroval na stretnutie s dobrovoľníkmi z Ukrainskej spilky a Camp Žilina. Svojou prítomnosťou tak podporil hlavné ciele organizácií, ktorými sú pomoc a integrácia ukrajinských rodín žijúcich v Žiline a v okolí.

Na mieste si sprostredkovane vypočul osobné príbehy rodín, skúsenosti dobrovoľníkov a neskôr sa zapojil aj do milých tvorivých aktivít s tými najmenšími priamo v Detskom centre. Nesirky sa následne v priestoroch Spilky bližšie zoznámil s aktivitami IOM, ktorá poskytuje služby, poradenstvo a pomoc vládam aj migrantom.



Príbeh komunitnej podpory v Žiline je fascinujúcou súhrou veľkorysosti, ľudskosti a solidarity medzi dobrovoľníkmi, súkromným sektorom, miestnymi úradmi a medzinárodnými organizáciami,“ uviedol na stretnutí Martin Nesirky, kde všetkým zároveň poďakoval za odhodlanie a neutíchajúce úsilie.

Martina Ďurčová, riaditeľka pre komunitné aktivity a vzdelávanie Nadácie Milana Dubca, ktorá pomáhala od začiatku v Camp Žilina ako dobrovoľníčka a neskôr sa stala jeho projektovou manažérkou, vníma návštevu Nesirkeho ako vyjadrenie jeho osobného záujmu, ale aj záujmu OSN o tému pomoci ľuďom z Ukrajiny. 

Vážime si, že dôležitosť pomoci ukrajinským rodinám, o ktorú sa od začiatku vojny na Ukrajine snažíme, je vnímaná rovnako aj medzinárodným spoločenstvom. Svojou prítomnosťou tak vyjadril podporu našich aktivít, aby sa ukrajinské rodiny čo najrýchlejšie začlenili do miestnej komunity, ako aj našu pomoc priamo rodinám na Ukrajine,“ doplnila Ďurčová.

Tohtoročné aktivity Ukrainskej spilky organizované pod záštitou Nadácie Milana Dubca sa sústredia predovšetkým na integráciu rodín, ktoré sa rozhodli zostať v Žiline. Pomáhajú im k tomu rôzne komunitné aktivity, bezplatné jazykové kurzy slovenčiny, ktoré môžu absolvovať v Žiline, Považskej Bystrici a Martine, ale aj jazykové vzdelávanie pre deti na žilinských školách. Spilka tiež pripravuje letný tábor, na ktorom sa v minulom roku zúčastnilo okolo 300 slovenských a ukrajinských detí. 

Poznámka: Milan Dubec vlastní podiel v spoločnosti mediak, s. r. o., ktorá prevádzkuje spravodajský web Žilinak.sk




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu