Žilina proti klimatickej kríze bojuje výsadbou stromov, 638 drevín vysadila v okolí ciest a priemyselných zón


Foto: Žilina proti klimatickej kríze bojuje výsadbou stromov, 638 drevín vysadila v okolí ciest a priemyselných zón Foto: Mesto Žilina

Počas vlaňajšej jesene a tohtoročnej jari pribudlo v Žiline spolu 638 nových stromov. Novú líniovú zeleň samospráva zasadila v lokalitách, kde bude mať najväčší význam v boji s klimatickou zmenou a uhlíkovou stopou. Celková investícia do výsadby predstavuje 320-tisíc eur.

Výsadba sa realizovala najmä ako prícestné stromoradia a aleje v okolí centra mesta, cintorínov a priemyselných zón. Sadenie stromov sa uskutočnilo v dvoch etapách, pričom obe radnica ukončila koncom apríla. 

„Aktuálna klimatická situácia je jednou z prioritných tém aj pre mesto Žilina. Veľmi pozorne vnímame potrebu reagovať a podnikáme také opatrenia, ktoré prispievajú v boji s klimatickými zmenami a zároveň zlepšujú životnú úroveň obyvateľov. Vysadenie líniovej zelene je jedným z dôležitých krokov, v ktorých budeme v budúcnosti pokračovať,“ povedal primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Použité druhy drevín by mali byť odolné voči klimatickým zmenám a škodcom, pričom mesto bude zdravotný stav a vitalitu drevín pravidelne monitorovať. Význam výsadby nových stromov do urbanizovaného priestoru je dôležitý z environmentálneho, zdravotno-sociálneho aj ekonomického aspektu. 



Stredne rastúci ihličnatý alebo listnatý strom vysadený v mestskom prostredí a ponechaný po dobu desať rokov znižuje skleníkové plyny, spotrebu energie, eróziu vrchnej pôdy, zároveň zlepšuje kvalitu vzduchu či vody a poskytuje stanovište voľne žijúcim živočíchom.

Stromy poskytujú prirodzený tieň, tvoria vizuálnu i zvukovú bariéru a skrášľujú mesto. Vďaka zeleni a stromom sa zlepšuje charakter miesta, znižujú sa náklady na ochladzovanie budov, odtok dažďovej vody či výdavky na sivú infraštruktúru.

Výsadba líniovej zelene je financovaná z projektu „Zmierňovanie a prispôsobovanie sa zmene klímy v meste Žilina“ podporeného v rámci Nórskych Grantov 2014 – 2021 a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu