V Žilinskom kraji zdražie prímestská autobusová doprava, dôvodom je inflácia aj ceny pohonných hmôt


Foto: V Žilinskom kraji zdražie prímestská autobusová doprava, dôvodom je inflácia aj ceny pohonných hmôt Foto: Žilinský samosprávny kraj

Vyššie ceny pohonných hmôt, vysoká inflácia aj nárast minimálnej mzdy. Toto sú hlavné dôvody, ktoré stoja za blížiacim sa navýšením taríf oboch zmluvných dopravcov Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK). Ceny lístkov prímestskej autobusovej dopravy ARRIVA Liorbus, a. s. a SAD Žilina, a. s. od nedele 14. mája 2023 budú navýšené v priemere o 5 percent.

U oboch dopravcov zabezpečujúcich prepravu v regiónoch Liptov, Orava, Kysuce, Horné Považie a Turiec je možné využiť dopravnú kartu, vďaka ktorej je cestovanie cenovo výhodnejšie. ŽSK informuje, že od nedele 14. mája 2023 až do ukončenia tohtoročného Európskeho týždňa mobility plne hradí náklady na jej vydanie. K lacnejším lístkom v autobusoch sa tak dostanete do druhej polovice septembra 2023 úplne zadarmo.

Držitelia dopravnej karty cestujú aj naďalej lacnejšie. Seniori a študenti majú zľavu približne 60 %, ostatní cestujú na dopravné karty lacnejšie v priemere o 20 %. Kredit dobitý na karte nie je časovo obmedzený, cestujúci si lístok zakúpi pohodlne a rýchlo na jedno ‚pípnutie’, s možnosťou využiť prestupný lístok do 30 minút,“ spresňuje hovorkyňa ŽSK Eva Lacová.

Dopravnú kartu SAD Žilina, a. s. pre regióny Horné Považie, Turiec a Kysuce môžete získať v klientskych centrách na autobusových staniciach Žilina, Martin a Čadca, v Klientskom centre OC Mirage v Žiline alebo online nákupom prostredníctvom portálu ubian.sk.


Dopravnú kartu ARRIVA Liorbus, a. s. pre regióny Liptov a Orava vybavíte v zákazníckych centrách na autobusových staniciach v Liptovskom Mikuláši, Ružomberku, Dolnom Kubíne, Námestove a Trstenej, ale taktiež aj online nákupom prostredníctvom portálu ubian.sk.

Bežná cena dopravnej karty SAD Žilina, a. s. je 5,50 eura a minimálny vklad je 5 eur. Za kartu u dopravcu ARRIVA Liorbus, a. s. bežne zaplatíte 4 eurá s minimálnym vkladom 5 eur. Dopravné karty sú zároveň akceptovaná u dopravcov zapojených v projekte Slovenský dopravný pas

Dopravnú kartu je možné dobiť osobne v klientskom alebo zákazníckom centre dopravcu, v autobuse u vodiča alebo online: www.ubian.sk. Cestovné je možné uhradiť aj prostredníctvom virtuálnej dopravnej karty v mobilnej aplikácii Ubian a Google Pay, pričom cena virtuálnej karty je 6 eur,“ uzavrela Lacová.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu